KOŠARKARSKI TABOR

FOTO: Z Novicami in Hišo sonca na trening k Vilfanu

Objavljeno 01. julij 2017 09.27 | Posodobljeno 01. julij 2017 09.28 | Piše: Tina Horvat

Nepozabne počitnice na poletnem košarkarskem taboru.

Peter Vilfan. Foto: Drago Perko

STRUNJAN – »Samo še dvakrat gremo spat, potem pa na morje,« se je jutrišnjega dneva veselilo šest učencev Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič (CUDV) Draga, starih od 10 do 19 let. A Martin, Alen, Mitja, Primož in dva Žana ne bodo samo poležavali in uživali v in ob vodi, ampak bodo tudi zelo aktivni. Udeležili se bodo poletnega tabora Košarkarske šole Petra Vilfana, česar se neizmerno veselijo. Najbolj seveda morja in druženja, a tudi športnih treningov. Že med letom so pridno trenirali, saj so lani jeseni v CUDV Draga uvedli tudi košarko. Prav tako je navdušena Valerija Bužan, direktorica CUDV Draga, saj se pri njih ves čas trudijo, da bi otroke in mladostnike vključili v čim bolj »normalno« okolje: »To, da se bodo družili z zdravimi otroki, je za njih nekaj najlepšega, saj prav tako spoznajo največ normalnosti.

 

Nekdanji vrhunski športnik Peter Vilfan jih prireja že skoraj četrt stoletja.

Košarko so vzljubili že pred nekaj leti ob eurobasketu v Ljubljani, minulo šolsko leto pa so jo tudi trenirali. Izjemno lepa izkušnja je bilo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Tacnu, kjer so stregli VIP-gostom in podeljevali nagrade kajakašem. Mislim, da se kaj takega na svetu še ni zgodilo, prav tako bo letos prvič, da bodo otroci s posebnimi potrebami del košarkarske šole. Pri vseh takih dejavnostih je problem financiranje, saj imajo starši naših otrok visoke stroške zaradi terapij, pogosto pa eden od staršev ostane doma zaradi skrbi za otroka. Zato je letošnja akcija več kot dobrodošla.« Letos bodo začeli s šestimi športniki, Bužanova pa upa, da se bo njihovo število z leti samo povečevalo.

Radost in navdušenje

Peter Vilfan, nekdanji vrhunski košarkar, zdaj pa poslanec Desusa, že skoraj četrt stoletja prireja poletne šole v Strunjanu in v tem času je poletne košarkarske radosti izkusilo že približno deset tisoč mladih navdušencev. A letos je prav zaradi udeležbe učencev CUDV Draga v še posebno veselem pričakovanju: »Zagotovo se otroci tega najbolj veselijo, a verjemite, tudi vsa naša ekipa tukaj v Strunjanu, kjer že poteka prva izmena tabora, jih pričakuje z odprtimi rokami in srci,« ponosno pripoveduje legenda jugoslovanske košarke in razloži, da je v njem že dolgo zorela ideja, da bi košarko lahko igrali tudi »drugačni« otroci. »Že lani jeseni smo začeli treninge v Zavodu za slepo in slabovidno mladino IRIS in v CUDV Draga. Ob koncu šolskega leta lahko rečem samo, da sem navdušen, saj nam je uspelo te otroke, pa naj bodo avtisti ali z downovim sindromom, zainteresirati za šport in jih spodbuditi h gibanju. Neverjetno, koliko radosti in iskrenega navdušenja smo opazili in kako so se veselili treningov. Neverjetno, kaj vse zmorejo. Zame so dokaz, da je vse mogoče.«

 

Neverjetno, kaj vse zmorejo ti otroci. Dokaz so, da je vse mogoče.

Kaj vse zmorejo!

Od ideje, da bi se otroci iz CUDV Draga lahko udeležili poletnega tabora, do izvedbe sploh ni bilo dolgo, v projekt smo se namreč vključili Slovenske novice z dobrodelnim skladom Ivana Krambergerja in Društvo Hiša sonca, ki se tudi ponaša z dolgoletno tradicijo dobrodelnosti. Tako bomo prispevali vsak pol sredstev za udeležbo otrok in njihovih spremljevalcev. Kot nam je povedal predsednik Hiše sonca Anton Pregelj, društvo že od leta 2002 pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč, saj si zaradi motenj v duševnem razvoju sami ne morejo pomagati. »Trudimo se, da bi bili ti ljudje čim bolj enakovreden del naše družbe in da bi imeli čim več priložnosti za 'normalno' življenje. Pri tem že vrsto let sodelujemo s CUDV Draga, lani smo tako kupili dvigalo za eno od njihovih bivalnih enot v Vižmarjih, zdaj kupujem dvigalo za bivalno enoto v Šiški,« pove Anton Pregelj.

 

10.000 mladih je izkusilo poletne košarkarske tabore.

Sredstva za dobrodelno dejavnost Hiša sonca zbere od donatorjev in z lastnim udejstvovanjem, kot so dražbe, koledarji in prodaja izdelkov varovancev CUDV Draga. Tudi sklad Slovenskih novic Ivana Krambergerja se ponaša z dolgoletno dobrodelnostjo, saj je bil ustanovljen leta 1992, vanj pa prispevate po svojih močeh naši zvesti bralke in bralci dobrih src. V teh letih je sklad pomagal že stotinam ljudi, ki so se znašli v stiski in jim je z denarno pomočjo spet vzniknilo upanje v dobroto ljudi, njihovo življenje pa se je spremenilo na bolje. Zagotovo bo tako tudi tokrat, ko boste šestim fantom omogočili nepozabne poletne počitnice.

 

Letos začnejo s šestimi

Pri vseh takih dejavnostih je problem fi nanciranje, saj imajo starši visoke stroške zaradi terapij, pogosto pa eden od staršev ostane doma zaradi skrbi za otroka. Zato je letošnja akcija, v kateri bodo začeli s šestimi otroki, več kot dobrodošla, pravi Valerija Bužan.

 

 

 

Deli s prijatelji