Predstavitvena informacija
Zasvinjano otroško igrišče in niti enega koša za iztrebke.

FOTO: Vsi koši za smeti skrivnostno izginili

Objavljeno 18. november 2016 07.42 | Piše: Špela Ankele

Zasvinjano otroško igrišče in niti enega koša za iztrebke.

Kam z odpadki, se sprašujejo domačini v severnem predelu Kranja. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Domačini iz kranjskega predela Kokrica negodujejo, ker na ulicah ni niti enega koška za smeti več. Tistega majhnega, v katerega mimoidoči lahko odvržejo manjše odpadke – od žvečilnih gumijev, olupkov, praznih plastenk, uporabljenih papirnatih robčkov in kar je še takega. Na območju krajevne skupnosti, v kateri živi 3500 ljudi, ni niti enega koška za smeti. Kam so vsi izginili, ne vedo niti na Občini Kranj niti na Komunali Kranj ali na Krajevni skupnosti Kokrica. In čeprav je po grobi oceni v neznano izginilo vsaj deset uličnih košev, s čimer je bila odtujena javna lastnina, kaže, da se nihče od zgoraj naštetih s tem dejstvom ne namerava kaj prida obremenjevati.

Na Komunali Kranj so pojasnili, da skrbijo le za tiste koške, ki so nameščeni na avtobusnih postajališčih. A teh ni niti na avtobusnem postajališču pri gostilni Lakner niti na avtobusni postaji Veliki hrib. Na obeh postajališčih manjše smeti ležijo kar po tleh. Ker torej na Komunali Kranj skrbijo samo za (neobstoječe) koške na avtobusnih postajališčih, so nas po odgovore napotili na Krajevno skupnost Kokrica.

Smeti naj se ločujejo!

Tam je predsednik krajevne skupnosti Milan Klemenčič pojasnil, da je res naročil, naj odstranijo dva koška za smeti, hkrati pa je dodal, da ne ve, kam so izginili preostali. »Dva koša za smeti, in sicer na otroškem igrišču, smo odstranili na krajevni skupnosti. Naročil sem odstranitev, in to zato ker so bile v obeh koših razne vrste smeti – od plastenk do vrečk za čips, celo oblačil. To se mi ne zdi smiselno, saj imamo le nekaj deset metrov proč ekološki otok, kamor lahko ločeno odvržemo vse te smeti.« Tudi olupke? »Tega pa res ne,« je dejal sogovornik.

In ker na otroškem igrišču ni košev za smeti, danes odpadki ležijo vsepovsod po tleh? »Smeti so po tleh in v okolici otroškega igrišča ležale že takrat, ko smo imeli koške. Že takrat smo morali redno čistiti okolico igrišča,« zatrdi Klemenčič. Pravi, da se mu zdi pomembno, da starši otroke z lastnim zgledom naučijo, kako ravnati: »Starši morajo otroke naučiti, da je treba smeti ločevati. To lahko storijo tako, da vseh smeti ne odvržejo v en koš, ampak da uporabljajo ekološke otoke, kamor smeti odvržejo ločeno. Tako lahko otroci vidijo, kam je treba pospraviti smeti.«

Kam s pasjimi iztrebki?

»Zakaj so v vseh predelih Kranja, razen seveda na Kokrici, nameščeni koši za pasje iztrebke? Kot vestna lastnica psa za kužkom pobiram iztrebke, nato pa jih na sprehodu ne morem odvreči nikamor in jih tovorim vse do doma. Marsikomu se to ne ljubi in kakce pušča kar na tleh,« je na še eno lokalno posebnost opozorila naša bralka, doma na Kokrici. Tudi o tem, zakaj v kraju ni niti košev za pasje iztrebke, smo povprašali na kranjsko občino in krajevni skupnosti. Medtem ko nam na občini na vprašanje še niso odgovorili, je predsednik krajevne skupnosti Milan Klemenčič pojasnil, da je že posredoval pobudo, naj se v kraju namestijo koši za pasje iztrebke, vendar ta ni padla na plodna tla.

Ker misterij o izginulih koških za smeti tudi po pogovoru s predsednikom Krajevne skupnosti Kokrica torej še ni bil razrešen, smo se po odgovor še enkrat podali na Mestno občino Kranj in Komunalo Kranj. Usklajeno so nam pojasnili: »Mestna občina Kranj je v preteklosti postavljala koše za odpadke zgolj na gosto naseljenih območjih, ob avtobusnih postajah, parkih, trgih... Primestne krajevne skupnosti niso bile deležne zagotavljanja javne snage s postavljanjem košev za mešane odpadke, zato so jih v večini (vzporedno) postavljali sami. Tako ugotavljamo, da upravljavka javne snage Komunala Kranj ni bila odgovorna za postavitev, obnovo in praznjenje košev v primestnih krajevnih skupnostih, med katerimi je tudi Kokrica. Vse kaže, da so bili koši, ki niso v upravljanju Komunale Kranj, odtujeni ali namenoma odstranjeni. Mestna občina Kranj bo v sodelovanju s koncesionarjem na podlagi pobud in glede na usklajeno prakso v letu 2017 opravila strokovni pregled stanja ter na podlagi ugotovitev in potreb izvedla postavitev košev z mešanimi odpadki v vseh primestnih krajevnih skupnostih, in sicer na najbolj frekventnih lokacijah.«

Naj ta odgovor razume, kdor lahko. Nam je jasno le to, da so nekatere koške za smeti neznanci očitno ukradli. Zakaj, ne vemo, prav tako se očitno nihče od odgovornih ne obremenjuje s tem, čemu se takšne bizarnosti dogajajo ravno in zgolj na Kokrici.

Deli s prijatelji