NARAVNOST S TERENA

FOTO: Vrhnika se je izognila najhujšemu, kje je treba prekuhavati vodo

Objavljeno 08. november 2014 15.42 | Posodobljeno 08. november 2014 15.42 | Piše: E. N.

Po tem, ko je zjutraj kazalo, da bo Ljubljanica preplavila središče Vrhnike in povzročila milijonsko škodo, se je mesto, vsaj za zdaj, izognilo najhujšemu.

Po tem, ko nas je bralka Sabina zjutraj opozorila, da bo središče Vrhnike kmalu pod vodoimage, se razmere zdaj k sreči umirjajo.

Umirjanje tudi drugje po državi

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje se hidrološke razmere po državi postopno umirjajo. Ojezerjene površine na območju Ljubljanskega barja so se ustalile, na dolenjskem in notranjskem krasu ter v porečju reke Pivke pa se še nekoliko povečujejo.

Reke Ljubljanica, Krka, Drava v spodnjem toku in Sava v srednjem in spodnjem toku poplavljajo na območju pogostih poplav.
Reka Krka v Podbočju ima ob 14. uri pretok 233 m3/s, še nekoliko narašča in bo
popoldne dosegla največji pretok okoli 240 m3/s. Ljubljanica v Mostah ima ob 14. uri ustaljen pretok 287 m3/s. Reka Sava v spodnjem toku, na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem, ima ob 14. uri ustaljen pretok okoli 2160 m3/s.
Pretok reke Drave na mejnem profilu z Avstrijo je ustaljen pri okoli 1000 m3/s in popoldne naj ne bi presegel vrednosti 1100 m3/s. Drava še lahko poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi na odseku med Mariborom in mejo s Hrvaško.

V nedeljo in ponedeljek se bo vodnatost rek po državi počasi zmanjševala, obseg ojezerjenih površin na kraških poljih pa se bo ohranjal.

Pod kritičnimi mejami

Na terenu smo preverili: naraščanje Ljubljanice in njenih pritokov se je ustavilo pod kritičnimi mejami. Poplavljena so polja, travniki, vrtički in parki, vendar je voda k sreči prizanesla središču mesta in strnjenim stanovanjskim zaselkom.

Lokalni gasilci so bili vso noč na terenu in tudi zdaj budno spremljajo stanje. Občasno odhitijo na pomoč pri črpanju vode iz poplavljenih kleti tamkajšnjih stanovanjskih hiš. Utrujenost po celonočnem garanju se jim že pozna: zdaj ko vidijo, da se jim najhujšega ni več bati, opazimo, da kdo občasno postoji, si prižge krvavo zasluženo cigareto in mrko spremlja deročo reko pred seboj.

Domačini medtem s potopnimi črpalkami, tu jo ima zaradi barja pač tako rekoč vsak pravi gospodar hiše, črpajo vodo iz poplavljenih kleti. Po besedah poveljnika civilne zaščite Viktorja Razdrha so razdelili tudi nekaj protipoplavnih vreč in zavarovali najbolj kritične dele mesta.

Slabše je nekoliko naprej proti morju, kjer je Kovod Postojna, d. o. o., obvestil porabnike pitne vode v naseljih Planina in Liplje, da je zaradi obilnih padavin povečana motnost pitne vode, zato je treba vodo pred uporabo v prehrambne namene prekuhati. Ukrep velja do preklica.

 

Vabimo vas, da si razmere ogledate v fotogaleriji in da nam prek spodnjega obrazca posredujete fotografije iz vašega kraja.

Deli s prijatelji