SHOD V PODPORO JANŠI

FOTO in VIDEO: »Vladi je oblast hitro stopila v glavo«

Objavljeno 15. oktober 2014 19.30 | Posodobljeno 15. oktober 2014 22.23 | Piše: Mo. S., T. L.

»Janša, Janša« in pa »Svoboda Sloveniji« se je slišalo iz množice ljudi, ki s seboj nosijo različne transparente, pa tudi sveče.

LJUBLJANA – Nekaj minut po 17. uri se je okoli 500 podpornikov Janeza Janše zbralo pred stavbo sodišča, od koder nameravajo kreniti pred parlament, kjer poslanci že lep čas razpravljajo o Janševem mandatu.

»Janša, Janša« in pa »Svoboda Sloveniji« se je slišalo iz množice ljudi, ki s seboj nosijo različne transparente pa tudi sveče. »Začel se je shod za pravico in resnico. Za svobodo Slovenije!« pa je na twitterju sporočil Odbor 2014.

Kot poroča naša novinarka na terenu, so zbrani pred sodiščem zapeli slovensko in evropsko himno. Spregovoril je Aleš Primc, ki pravi, da demokracija umira in da si je v državnem zboru (DZ) večina vzela pravico odločati o tem, o čemer lahko v demokraciji odloča le ljudstvo. Naletel je na kar nekaj žvižgov iz množice, a kljub temu nadaljeval, da je vladi oblast zelo hitro stopila v glavo.

Spomnil na sodnico s pionirsko kapico

Akademik Kajetan Gantar je poudaril, da ve, kako je, ko ti odvzamejo svobodo. Proces Patria je po njegovem napad na Janšo, žal pa mu je za sodnike, ki svoje dolžnosti po njegovem opravljajo asketsko. Ni mogel niti mimo sodnice, ki je nosila pionirsko čepico. Državljane roti, naj ne nasedajo »slepilom instant strank«, ki so, tako meni Gantar, nastale preko noči in iz ostankov komunistične stranke.

Zbrani so med drugim vzklikali tudi »lustracija, lustracija«, s transparenti pa sporočajo: Murgle so nam vsem poguba, Poslanci kršijo ustavo, Lustracija: za pravico, Masleša go home (Masleša, pojdi domov) in Ni nas samo 6116.

Preden se je množica odpravila pred parlament, jo je Primc pozval, naj na ta čustveni dan ne pride do izgredov in pozval h kulturnemu ter mirnemu shodu. 

Pričakala jih je peščica nasprotnikov

Okoli 18. ure so udeleženci shoda prispeli pred parlament. Tam je tudi nekaj ljudi, ki Janše ne podpirajo in sporočajo, da je »gotov«. Med njimi in podporniki letijo kletvice, zmerljivke, dogajajo pa se besedni dvoboji.

image

Pred stavbo parlamenta je Tone Kuntner prebral pesem, nato pa je ponovno spregovoril Aleš Primc, ki je ponovil, da je pravna država že umrla, danes pa počasi umira še slovenska demokracija. Dodal je, da so se že na začetku mandata odločili, da v DZ počistijo, prvi pa je na vrsti Janša. Kot pravi, danes v DZ na delu vidimo socializem s človeškim obrazom. »Danes Janša, jutri si lahko na vrsti ti, dragi prijatelj in prijateljica,« je dejal in dodal, da lahko danes vsa Slovenija vidi, kako protestirati kulturno. Vsem vztrajnikom, kot jim pravi, je čestital.

Obtožbe o korupciji

Med govorom Romana Horvata, ki je dejal, da sta resnica in pravica slovenski besedi, ki pa nista več živi, se je iz množice slišalo kletvice. Spregovoril je tudi poslanec Branko Grims, ki je povedal, da so maske padle, pravice pa niso kršene le Janši, ampak vsem več kot 6000 volivcem. Predsednika DZ Milana Brgleza, koalicijo in 'priveske' je obtožil korupcije, ker so naročili novo mnenje.

Jernej Pavlin je zaradi »smrti demokracije v Sloveniji« pozval k minuti molka, nato pa zahteval Brglezov odstop, saj da v DZ dopušča dialog, ki je naklonjenim preteklim časom. Njegovim zahtevam se je pridružila tudi množica.

Deli s prijatelji