GLASNA MNOŽICA

FOTO in VIDEO: »Takoj vrnite ugrabljena dečka!«

Objavljeno 11. april 2016 19.10 | Posodobljeno 11. april 2016 21.19 | Piše: T. B.

V Ljubljani so se zbrali protestniki, ki zahtevajo takojšnjo vrnitev koroških dečkov starima staršema.

Foto: T. B.

LJUBLJANA – imageKot smo že poročali, so danes pred Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odmevali glasni vzkliki in žvižgi, s katerimi je protestna množica izražala nestrinjanje z ravnanjem ministrice Anje Kopač Mrak in velenjskega CSD v zvezi s primerom koroških dečkov, ki sta bila odvzeta starima staršema.   

Otroci niso prtjaga

Protestnike je uvodoma pozdravil socialni delavec Franc Donko, ki je shod pričel s pesmijo. Na »odru« pred ministrstvom se mu je kmalu pridružil tudi organizator shoda in predstavnik lokalne skupnosti Andrej Breznik. Besedo je dobila tudi Metka Zevnik iz Združenja starih staršev. »Otroka so premestili neznano kam.« je dejala. »Vsa prestrašena in krhka. Kot prtljago!« Njene besede je čustvena množica podprla z zaničljivimi vzkliki zoper ministrico in CSD. Zevnikova je še sporočila ministrici Kopač Mrakovi: »Prenehajte skrivati ugrabljena otroka in ju nemudoma vrnite svoji družini!«

Najbolj glasne babice in dedki

Na shodu se je sicer zbralo okoli 150 ljudi, med njimi največ dedkov in babic, ki so prišli v znak podpore. Stara starša, Marija Otorepec in Ivan Škratek, se shoda nista udeležila. So pa v Ljubljano prišli številni sokrajani, sosedje in znanci, ki so skupaj z govorci poudarjali, da protest ni politično pogojen in da je njihov namen vezan na izboljšanje družinske politike in - prvotno - takojšnjo vrnitev vnukov starima staršema. Ker stara starša danes nista prišla, je ministrica sprejela pobudnika civilne iniciative, ki sta po udeležbi na shodu pred ministrstvom predstavila zgodbo dedka in babice. Obenem sta predala podpise in peticijo za spremembo družinske zakonodaje, so pojasnili na ministrstvu in zagotovili, da bodo pobudo skrbno proučili.

Deli s prijatelji