TERORISTIČNI NAPADI V BRUSLJU

FOTO in VIDEO: To so krivci za napade na bruseljskem letališču

Objavljeno 22. marec 2016 19.09 | Posodobljeno 22. marec 2016 23.26 | Piše: Ma. F.

Belgijski zunanji minister Reynders je izrazil bojazen, da so krivci za krvave napade v Bruslju še vedno na begu.

Na fotografiji je videti tri moške, kako drug zraven drugega potiskajo vozičke, polne prtljage, na območju za prijavo na lete.

BRUSELJ – Belgijske oblasti so objavile fotografijo, ki so jo posnele nadzorne kamere, na katerih je videti tri osumljence za današnji napad na bruseljskem letališču, ki je zahteval najmanj 14 življenj. Na fotografiji je videti tri moške, kako drug zraven drugega potiskajo vozičke, polne prtljage, na območju za prijavo na lete. Dva imata temne lase, oblečena sta v črno, v napadu pa naj bi se bila razstrelila. Eden, ki ga še iščejo, nosi kapo in je oblečen v belo.

Belgijska policija po današnjih napadih izvaja racije, zaslišali so tudi več prič, je povedal belgijski tožilec Frederic Van Leeuw. Povedal je, da sta se na letališču najverjetneje razstrelila dva samomorilska napadalca, tretji napadalec je na begu in ga iščejo, piše STA.

Župan Zaventema, kjer leži bruseljsko mednarodno letališče, Francis Vermeiren, je nocoj povedal, da so napadalci na letališču imeli bombe skrite v prtljagi. »Prišli so s taksijem, bombe so imeli v kovčkih,« je poudaril. »Kovčke so naložili na vozičke, prvi dve bombi sta eksplodirali. Tudi tretji je dal kovček na voziček, a se je očitno ustrašil, ker ni eksplodiralo,« je še povedal.

Belgijski mediji so pred tem poročali, da naj bi na letališču našli neeksplodiran samomorilski jopič. Poročali so tudi, da naj bi bombi, ki sta zjutraj eksplodirali, po neuradnih podatkih vsebovali žeblje. Tretjo bombo, ki ni eksplodirala, je policija nadzorovano razstrelila.

Posnetek eksplozije na letališču:

Panika med ljudmi po eksploziji na letališču:

MZZ: Gre za napad na človečnost

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) najostreje obsoja današnje teroristične napade na bruseljskem letališču in v samem mestu Bruslju ter izraža vso solidarnost in podporo Belgiji. »Naše misli so z vsemi žrtvami, ranjenimi, med katerimi je tudi slovenski državljan, in njihovimi svojci. Gre za napad na človečnost in prizadevanja za odprte družbe, strpnost in spoštovanje različnosti,« so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost. Poudarjajo, da je skupni in okrepljeni boj celotne mednarodne skupnosti proti terorizmu kot tudi odpravljanje njegovih temeljnih vzrokov edini in najučinkovitejši odziv na tovrstne napade. Slovenija kot odgovorna članica mednarodne skupnosti ostaja zavezana boju proti terorizmu in si bo po svojih močeh še naprej prizadevala za preprečevanje vseh oblik radikalizacije, nasilja in ekstremizma, ki v končni fazi vodijo v terorizem. Minister Karl Erjavec je medtem v pismu belgijskemu kolegu Didieru Reynedersu poslal izraze sožalja in solidarnosti.

Vesna Györkös Žnidar: Gre za dejanja, ki jih najostreje obsojam

Napade ostro obsoja tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. »Današnji dogodki predstavljajo napad na vrednote, za katere smo se skozi desetletja borili in na katerih temelji celotna EU, to so demokratičnost, enakopravnost in spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Gre za dejanja, ki jih najostreje obsojam in proti katerim se moramo boriti z vso močjo. Svojcem umrlih izrekam iskreno sožalje, poškodovanim v napadih, med katerimi je bil tudi naš sodelavec, ki trenutno dela na predstavništvu RS v Bruslju, pa želim čimprejšnje okrevanje,« je zapisala v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji