INFORMATIVNI DNEVI

FOTO in VIDEO: Optimistično na fakulteto, po službe v tujino

Objavljeno 12. februar 2016 17.19 | Posodobljeno 12. februar 2016 17.19 | Piše: T. B.

Bodoči študentje se optimistično podajajo na novo pot. Če ne v Sloveniji, bodo do zaposlitev prišli v tujini, pravijo.

Foto: T. B.

LJUBLJANA – Danes in jutri po srednjih šolah in fakultetah v Sloveniji potekajo informativni dnevi, na katerih se bodo bodoči dijaki in študenti seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi. V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani poudarjajo, da je pomembno, da bodoči študenti izberejo študij, ki jih zanima, saj je to najmočnejša motivacija, da ga tudi dokončajo.

Optimistično v študentska leta

Pa je tudi v resnici tako? Preverjali smo, na kaj se dijaki osredotočajo ob izbiri študija. 17-letni Luka se je že odločil za študij politologije. »To me zanima in veseli. Po informacijah, ki sem jih danes pridobil, sem o tem še bolj prepričan.« O tem, kje bo po končanem študiju dobil zaposlitev, še ne razmišlja. »Situacija je trenutno daleč od rožnate, vendar mislim, da se bo v nekaj letih to spremenilo.« S podobnim optimizmom so se informativnih dnevov udeležili tudi številni drugi dijaki, ki so prepričani, da gospodarska kriza pri nas ne more trajati v nedogled. 

V naravoslovju lažje do služb?

Dijaki, ki so danes obiskali družboslovne fakultete, se sicer zavedajo, da je na tem področju težko priti do zaposlitve, vendar jih to v večini ne odvrača od izbire želenega študijskega programa. 18-letna Nikaja se navdušuje nad novinarstvom, čeprav ve, da jo po končanem študiju čaka še dolga in zahtevna pot do zaposlitve. »Zdi se mi pomembnejše, da se vpišeš v program, ki te zares zanima. V nasprotnem primeru boš študij težko končal.« Mladi, ki so obiskali fakultete naravoslovnih smeri, razmišljajo bolj praktično in se o študiju opredeljujejo glede na bodoči poklic. »Razmišljam o študiju geologije in mislim, da na tem področju ne bo težko priti do službe.« nam je zaupala Manca (17), ki je danes obiskala Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

Naval na tujino

Vse več pa je očitno tistih, ki v domači Sloveniji vidijo le odskočno desko za nadaljevanje karierne poti v tujini. Izobraževanje v tuji državi daje posamezniku širino in mu širi obzorja, so prepričani mnogi. Da je študij v tujini danes izjemno priljubljen, se očitno zavedajo tudi fakultete, ki ponujajo raznolike možnosti mednarodnega izobraževanja. »Vsakdo, ki je študiral v tujini, vam bo zagotovo povedal, da ti študijska izmenjava spremeni življenje,« trdijo na ekonomski fakulteti, kjer poleg bogatega nabora študijskih izmenjav in mednarodnega tutorstva ponujajo tudi možnost študija v angleškem jeziku. »Ne le da boste izboljšali svojo angleščino, razširili boste tudi svojo mrežo poznanstev onkraj meja Slovenije in razvili medkulturne spretnosti,« oglašuje ekonomska fakulteta na svoji spletni strani. Tudi fakulteta za družbene vede bodoče študente spodbuja k študiju v tujini in jim omogoča mednarodne izmenjave.

Temu sledijo tudi mnoge druge univerze, ki težijo k večji in večji mobilnosti študentov. Ti ob študiju v tujini lahko izkoristijo tudi možnost štipendije, ki naj bi jim olajšala stroške šolnine in bivanja v tujini. 

 

Deli s prijatelji