BELA ODEJA

FOTO in VIDEO: Od vročinskega vala do snega

Objavljeno 12. avgust 2017 19.50 | Posodobljeno 12. avgust 2017 20.09 | Piše: Ma. M.

Ponekod v visokogorju je zapadel sneg.

Italijanski prelaz zavit v belo odejo.

LJUBLJANA – Po vročinskem valu, ki je pustošil po Evropi v začetku avgusta, se je v teh dneh močno ohladilo. Na Kredarici je sredi dneva samodejna merilna postaja namerila le tri stopinje Celzija, a dom na Kredarici na nekaj več kot 2500 metrih še ni ovit v snežno odejo.

Temperature so se sicer v Sloveniji spustile za več kot deset stopinj, ozračje se je močno ohladilo, blizu 30 stopinj ostaja le na slovenski Obali.

Sneg pa je pobelil nekatere dele Italije in Avstrije. Na prelazu Stelvio (2757) na severu Italije je zapadlo kakšnih 10 centimetrov snega, prav tako na avstrijskem Tirolskem.

Suša se nadaljuje

Četrti letošnji vročinski val, ki je po temperaturah presegel prejšnje tri, se je končal v nedeljo, 6. avgusta. Deževalo je po vsej državi, jugozahod, Notranjsko, Goriška brda ter ilirskobistriško in idrijsko območje so prizadela tudi močna neurja s točo. Padavine so namočile vrhnji sloj tal in za kratek čas omilile sušni stres. Na sušno prizadetih območjih, kjer je padlo razmeroma malo padavin, pa se založenost tal z vodo ni zadostno obnovila niti v površinskem sloju tal. Zaradi silovitosti nalivov je bil tudi površinski odtok padavinske vode precejšen, piše agencija za okoljeOd vode, ki so jo tla zadržala, so največ pridobile strniščne setve in travinje.

Na sušno ogroženih območjih je kmetijska suša že povzročila nepopravljive posledice, kar pomeni izgubljen ali močno zmanjšan pridelek koruze, travinja, močno so prizadeti tudi oljke, sadno drevje in tudi vinska trta. 

Kako kaže?
Ponoči se bo povsod razjasnilo, jutro bo pretežno jasno, le na vzhodu bo lahko nekaj zmerne oblačnosti. Sveže bo, ponekod je lahko nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem do 16 stopinj C.

V nedeljo bo dokaj sončno, ponekod na severu in vzhodu bo lahko nekaj zmerne oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj C.

V ponedeljek se bo nadaljevalo delno sončno vreme, na še več sonca pa kaže v torek. Temperature bodo vsak dan višje. V sredo se obeta sončno vreme s povečano verjetnostjo za popoldanske nevihte v severni Sloveniji.

 

Deli s prijatelji