REPLIKA

FOTO IN VIDEO: Nemci prvič odbiti

Objavljeno 28. april 2012 20.39 | Posodobljeno 28. april 2012 20.40 | Piše: B. F.

Dogodek je poskušal čim bolj verodostojno prikazati dogajanje 6. aprila 1941, ko so se fašisti lotili Kraljevine Jugoslavije z napadom.

ŽIRI – Na Dobračevi pri Žireh se je okoli desete ure dopoldan zgodil vojaški spopad med nemško okupacijsko vojsko in starojugoslovansko četo na Rupnikovi liniji. Pa ne da bi se fantje po nekaj desetletjih spet odločili za kakšno vojno, ne, le Kulturno zgodovinsko društvo Triglav in Občina Žiri sta povabila na dogodek, ki je poskušal čim bolj verodostojno prikazati dogajanje 6. aprila 1941, ko so se fašisti lotili Kraljevine Jugoslavije z napadom, ki je terjal veliko žrtev in je bil eden od uvodov v II. svetovno vojno.

Strelivo je bilo lažno

Videli smo napad pehote nemške vojske in topniško obstreljevanje, kolono beguncev. Člani obeh vojskujočih se strani so oblečeni v replike uniform tedanjih vojakov in imajo pristno orožje, le strelivo je, o tem se je prepričal tudi minister za obrambo Aleš Hojs, lažno.

Mednarodne žrtve

Med vojskujočimi se je poleg slovenskih fantov in deklet, ki so večinoma v uniformah jugoslovanske vojske, tudi veliko gostov iz Češke, Madžarske, Nemčije in Avstrije ter Italije, ki tvorijo konico napada nemških oboroženih sil. Kot smo lahko izvedeli iz dobro obveščenih virov, bodo Nemci, ki so prvi boj izgubili in se umaknili na izhodišče, napadli še enkrat okoli 15. ure, ko naj bi jugoslovanska linija padla pod pezo napadov premočnih sil okupatorja.

Deli s prijatelji