PROTEST GASILCEV

FOTO in VIDEO: »Kjer gori, tam smo mi! Kjer se krade, tam ste vi!«

Objavljeno 05. oktober 2017 13.23 | Posodobljeno 05. oktober 2017 13.23 | Piše: STA, A. L.

Poklicni gasilci, kot pravijo v njihovem sindikatu, zahtevajo poštene osnovne plače.

LJUBLJANA – Poklicni gasilci, nezadovoljni z večmesečnimi pogajanji, boljše vrednotenje svojega dela danes zahtevajo na pravkar začetem protestnem shodu pred vladnim poslopjem. »Za pošteno delo, pošteno plačilo,« pozivajo z enim od transparentov.

Poklicni gasilci, kot pravijo v njihovem sindikatu, zahtevajo poštene osnovne plače. V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri.

Vlada pristaja na zvišanje plač v manjšem obsegu. Po njeni ponudbi bi, kot je v preteklih dneh pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, za dva plačna razreda napredovalo 72 odstotkov gasilcev in skoraj vsi ostali vsaj za enega.

Po oceni Koprivnikarja so predlagane uvrstitve gasilcev korektne. Vlada pa je danes, še pred začetkom protestnega shoda, na twitterju znova zapisala, da si ves čas prizadeva za konstruktiven dialog s sindikati in je zagotovila sredstva za izboljšanje plač poklicnih gasilcev.

A gasilci ji danes tudi prek transparentov sporočajo, kako nezadovoljni so z njenim odnosom. »Za ljudi smo junaki, za vas pa bedaki« in še »Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le brco v rit dobimo«, so med drugim zapisali na transparente.

Deli s prijatelji