V OBRAMBO SLOVENIJE

FOTO in VIDEO: Janša pred polnim trgom o nesposobnem Cerarju

Objavljeno 02. april 2016 15.56 | Posodobljeno 02. april 2016 15.56 | Piše: STA, K. K.

Udeleženci shoda so na Trg republike prišli opremljeni s slovenskimi zastavami in transparenti, s katerimi so se med drugim zavzeli za svobodo Slovenije in so bili kritični do Foruma 21, podpornikov nekdanjega predsednika Milana Kučana in kandidature Danila Türka za generalnega sekretarja OZN.

LJUBLJANA – Na današnjem zborovanju V obrambo Slovenije so organizatorji v posebni deklaraciji opozorili na množične migracije in pozvali politiko, naj prepreči prihod nelegalnih migrantov, tistim, ki nočejo spoštovati ustavnih načel naše države, pa zavrne gostoljubje. V govorih so se zvrstili pozivi k ohranitvi slovenske kulture in svobode, a tudi sočutja.

»Množična invazija radikalnega islama«

V deklaraciji, ki jo je prebral predsednik Zbora za republiko France Cukjati, so organizatorji današnjega shoda na Trgu republike, to so Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), SDS, NSi in SLS, med drugim še zapisali, da v medčloveških odnosih ne sme biti prostora za sovraštvo do tujcev, še manj pa za sovraštvo do sodržavljanov, ki morda drugače razmišljajo. Trenutna oblast se po navedbah deklaracije ne zaveda, da bi morebitna množična invazija radikalnega islama v Evropo pomenila konec evropske kulture, varnosti in miru. »To pa pomeni, da v prihodnosti ne bomo več sposobni pomagati drugim, saj bomo sami potrebovali pomoč,« je dejal Cukjati. Slovensko izvršno oblast, EU in OZN so v deklaraciji še pozvali, da resno in učinkovito pristopijo k reševanju stisk tistih, ki trpijo zaradi vojne, revščine in ekoloških katastrof.

Janša opozarja na izseljevanje

Največ pozornosti je vzbudil govor prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše, ki je opozoril na izseljevanje iz Slovenije. »Cela generacija vsako leto in to je uničevanje Slovenije,« je dejal. Kot je pojasnil, »aktualna vlada tega ne počne zavestno, ker je nesposobna«, ampak tisti, ki so to vlado postavili. »Slovenija se uničuje načrtno, hkrati pa se izkorišča migrantska kriza za to, da se okrepi njihovo volilno telo,« je prepričan Janša. Po njegovih besedah so med migranti tudi teroristi, problem v EU pa sta povzročili Grčija in Slovenija. »Schengen je padel na teh dveh točkah,« je poudaril.

»Ne glede na zamere in slabe poteze evropskih voditeljev pa je EU v tem zgodovinskem času za Slovence daleč najbolj ugodno okolje,« meni Janša. »Slovenija bo šla naprej in prelomno točko boste videli tisti trenutek, ko iz te države ne bo s trebuhom za kruhom odhajal nihče več. To je naš cilj. Danes zborujemo zato, da ta trenutek pride čim prej,« je še poudaril vodja SDS.

Izžvižgana Ljudmila Novak

Predsednica NSi Ljudmila Novak je pozvala k »normalni Sloveniji«, sočutju, odpuščanju in vključevanju ter požela negodovanje zbrane množice. Slovenska kultura je po njenih besedah močno prežeta s krščansko tradicijo, ki je tudi temelj Evrope in demokracije, ena od vrednost krščanstva pa je odpuščanje. To je tudi tisto, česar po mnenju Novakove nismo dosegli. »Zamere nas utesnjujejo in nas begajo, to pa povzroča ječo za človeka,« je dodala. Pozvala je k sočutju do beguncev in dejala, da je treba najprej pomagati tam, kjer so ti ljudje doma, »mi pa moramo pomagati človeku, se boriti proti zlu in terorizmu«, je izpostavila.

Vpitje in žvižgi so spremljali tudi njen poziv k »bolj demokratični desnici«. K desnici, ki bo spoštovala argumente, spoštovala drugačna mnenja in si ne bo metala polen pod noge.

Prvak SLS za »veliko Slovenijo«

K sodelovanju strank je pozval tudi prvak SLS Marko Zidanšek, ki je sicer opozoril, da se ljudje bojijo za svojo eksistenco, najprej ekonomsko in nato še fizično, zato želijo z današnjim shodom Slovenijo med drugim zaščititi pred vlado, ki želi porazno stanje proračuna in gospodarstva popraviti z novim zadolževanjem, davki in s še več birokracije, pred sodstvom, ki pogosto vzbuja občutek nezaupanja, pred strici iz ozadja, pred državnimi institucijami in katastrofalno zunanjo politiko, pred izginevanjem mladostnikov, pred uničevanjem slovenskega jezika, kulture in slovenstva.

Po njegovih ocenah je dolžnost vseh, da v ljudeh ponovno vzbudijo občutek varnosti, pripadnosti, vero in zaupanje v našo državo. Njegova vizija je velika Slovenija. »To je država, ki smo jo zgradili vsi državljani, vendar so jo ugrabili. Zato si moramo nazaj vzeti tisto, kar smo vsi skupaj 25 let gradili z lastnimi rokami,« je dejal.

Kos o duhovnem nihilizmu

V imenu Zbora za republiko je na shodu spregovoril akademik Janko Kos, ki je izpostavil zunanje in notranje grožnje Sloveniji in Evropi. Med zunanjimi je izpostavil napoved nove gospodarske krize in migrantsko krizo. Ob slednji je sicer spomnil na dobre izkušnje s priseljenci iz preteklosti, a se je vprašal, kako se bo »populacija, ki je civilizacijsko, kulturno, versko in celo politično drugačna« lahko integrirala v evropsko civilizacijo. Od znotraj Slovenijo po njegovem slabi kulturni anarhizem, ki ne mara slovenske kulture. »Slovenija je oslabljena demografsko, politično, socialno, kulturno in nemara tudi jezikovno, to pa zato, ker sistemi te države ne delujejo, kot bi morali,« je izpostavil.

Evropo pa navznoter slabi duhovni nihilizem, ki povzroča, da Evropa ne verjame več sama vase, da dvomi o svojih vrednotah, zato naj se opre na tri temelje: grško-rimsko kulturo, krščanstvo in razsvetljenstvo. Te vrednote so povzeli tudi veliki Trubar, Prešeren in Cankar, in kolikor smo jim zvesti, toliko ostanemo Slovenci, je še dejal.

Predsednik VSO Aleš Hojs je v uvodnem nagovoru poudaril, da je obramba potrebna »proti jugo mentaliteti, nasprotnikom slovenstva, starim partijskim strukturam in tistim, ki nikoli niso sprejeli samostojne Slovenije kot svoje domovine«, je dejal. Obrambna je po Hojsovih besedah potrebna tudi proti korupciji in tistim silam EU, ki želijo da se »mi prilagodimo in integriramo prišlekom«.

S transparenti nad Kučana in Türka

Tako kot pozneje Janša pa je bil kritičen do novinarjev. Janša je ob tem še dejal, da se je treba odpreti za resnico.

Na shodu se je po ocenah nekaterih medijev zbralo okoli 2000 ljudi, medtem ko je ocena organizatorjev med 8000 in 10.000.

Udeleženci shoda so na Trg republike prišli opremljeni s slovenskimi zastavami in transparenti, s katerimi so se med drugim zavzeli za svobodo Slovenije in so bili kritični do Foruma 21, podpornikov nekdanjega predsednika Milana Kučana in kandidature Danila Türka za generalnega sekretarja OZN.

Med udeleženci so bili tudi nekateri poslanci državnega zbora, evropski poslanci ter vidni člani Zbora za republiko in VSO.

Deli s prijatelji