LIVEBLOG

FOTO in VIDEO: Iz SDS trije evroposlanci, volila manj kot četrtina

Objavljeno 25. maj 2014 20.16 | Posodobljeno 26. maj 2014 01.47 | Piše: R. S., K. K., P. J., A. L., B. P.

Na Slovenskih novicah smo v živo, iz minute v minuto, spremljali nedeljski volilni večer. SDS s tremi stolčki velika zmagovalka volitev, poraženka pa levica: Pozitivna Slovenija brez evroposlanca, Lukšičeva SD prepolovljena, neopazni Virant odstopil. Volilna udeležba spet katastrofalna.

Tanja Fajon.
Novi slovenski evroposlanci so zdaj tudi uradno:
  • SDS: Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin
  • NSI: Lojze Peterle in Franc Bogovič
  • Lista Igorja Šoltesa: Igor Šoltes
  • Desus: Ivo Vajgl
  • SD: Tanja Fajon

image
 

Vaš glas: komentirajte dogajanje na facebooku image ali twitterju image

23.27 Volilna udeležba na evropskih volitvah je rahlo presegla mejo 24 odstotkov. To pomeni, da je na volišča odšlo 411 tisoč Slovenk in Slovencev. Na ravni celotne Evropske unije je bila udeležba precej boljša, saj je znašala dobrih 43 odstotkov. S tem podatkom zaključujemo današnje spremljanje volitev v živo. A brez skrbi, letos bomo na volišča šli še (vsaj) trikrat, zato vas že zdaj vabimo k spremljanju naših prihodnjih komentiranj v živo.

image

23.24 Komentar predsednika zmagovalne stranke SDS Janeza Janše o prihajajočih predčasnih volitvah: »SDS je dvakrat oblikovala vlado in vedno je povabila vse. Nikoli nismo nikogar izključevali, so pa mnogi izključevali nas. Mnogi od teh so danes dobili račun za to. Želeli bi si trdnih partnerjev. Predlagali smo spremembo volilnega sistema. Do tega mora priti, sicer Slovenija ne bo izšla iz krize. Tako da v parlamentu ne bo osem ali deset strank, kjer manjše gledajo le na to, da preživijo in jim ni mar, kaj se dogaja z državo. Potrebujemo nekaj jasnih, profiliranih strank.«

image
Foto: Matej Družnik/Delo

23.08 Prva povolilna poteza: odstopil je Gregor Virant, šef Državljanske liste. »Prevzemam odgovornost za slab izid stranke. To je edino častno. Stranka gre zdaj na kongres, ki bo programski in volilni. Stranko bo na volitve peljal tisti, ki bo zmagal na kongresu. Ostajam pa pri Državljanski listi, a ne kot predsednik,« je povedal Virant.

23.00 Zdaj imamo končne uradne, a začasne in delne izide DVK. Objavljamo prvih osem list z največ prejetimi glasovi:

  1. SDS 24,86 odstotka
  2. NSi in SLS 16,46 odstotka
  3. Šoltes 10,5 odstotka
  4. Desus 8,16 odstotka
  5. SD 8,05 odstotka
  6. PS 6,62 odstotka
  7. Združena levica 5,48 odstotka
  8. Kacin 4,86 odstotka

22.52 V živo iz tiskovnega središča na Gospodarskem razstavišču, kjer je vedno bolj vroče. Do uradnih izidov še osem minut. V objektiv smo ujeli Šoltesa, ki čestita Fajonovi. Mimogrede, če se čudite, zakaj moramo na uradne izide čakati do 23. ure, je pojasnilo preprosto: Italijani v slogu dolce vita lahko volijo vse do 23. ure zvečer, zato mora na zaprtje njihovih volišč čakati vsa Evropa.

image

22.46 V Evropskem parlamentu bo v prihodnjih petih letih spet najmočnejša konservativna Evropska ljudska stranka (EPP), kažejo trenutne projekcije. Druga najmočnejša politična skupina bodo znova evropski socialdemokrati (S&D), tretja pa evropski liberalci (Alde):

image

22.43 Mimogrede, tisti, ki ste šli danes glasovat: ste opazili, da je bil volilni razglas zatipkan? Očitno so za mušter vzeli tistega izpred petih let ... Fotografijo nam je z Vrhnike poslala bralka Tinca. Tamkajšnja volilna komisija je razglas potem popravila kar s kemičnim svinčnikom:

image

22.40 V tiskovno središče so prišli člani SD brez šefa Igorja Lukšiča.

image

22.31 Medtem čakamo še odziv nosilca liste DL za evropske volitve Senka Pličaniča. Ta je nad izidi vzporednih volitev razočaran, saj je glede na pogovore z ljudmi pričakoval boljši izid. Kot meni, dosedanja politika očitno ni več prava, vprašuje pa se tudi o legitimnosti volitev. Če slabih 20 odstotkov ljudi odloča o tem, kdo bo Slovenijo zastopal v Bruslju, se je po njegovem mnenju treba resno vprašati o legitimnosti volitev.

22.30 Do objave uradnih izidov je še pol ure. So presenečenja mogoča? Gotovo! Vzporedne volitve so večinoma potekale v dopoldanskih in zgodnje popoldanskih urah. To pomeni, da niso zaznale glasov, ki so jih tik pred zaprtjem volišč oddajali volivci, ki so lep dan preživeli na izletih, zato ni še nič dokončnega.

22.21 Tale gospod je (edini) član liste Piratske stranke Rolando Benjamin Vaz Ferreira. Po meritvah Mediane je danes dobil več glasov kot, denimo, vstajniška stranka Solidarnost, Državljanska lista ali Zares.

image

22.18 Nogice pripadajo televizijskima novinarkama, ki se v štabu SD pripravljata na izjavo Igorja Lukšiča

image
Foto: Jure Eržen/Delo.

22.15 Do uradne oznanitve zmagovalcev nas loči še 45 minut. Medtem si malo oglejmo stanje na terenu. Fotograf je takole v objektiv ujel Zverovo hčer Manco.

image
Foto: Matej Družnik/Delo.

21.54 Pogled čez plot: v Franciji je skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen s kar četrtinsko podporo zabeležila prepričljivo zmago. Hud poraz za socialiste: za Hollandovo listo je glasoval manj kot eden izmed sedmih udeležencev volitev. V Nemčiji je slavila konservativna CDU/CSU kanclerke Angele Merkel.

21.52 Izjava Mateja Tonina (NSi): »Z rezultatom sem zadovoljen, startali smo z zadnjega mesta med parlamentarnimi strankami, 2011 smo bili na zadnjem mestu, zdaj pa smo se skupaj s SLS prebili na drugo mesto. Današnji izid je dober obet za državnozborske volitve. Morda je kdo v našem štabu kanček razočaran, saj so bila pričakovanja velika, pričakovali smo tri mandate, a ko bomo prespali, mislim, da bomo zadovoljni.«

21.48 Medtem v tiskovnem središču na Gospodarskem razstavišču na uradne izide čaka Darja Radič, nosilka predzadnje uvrščene liste Zares. Prepričana je, da bo na liberalni sredini prišlo do združevanja. »Želeli smo ponuditi neki nov pogled, kako urediti Unijo, vendar so se očitno volivci odločili za tako politiko, kot je zdajšnja.«

image

21.46 Solidarnost z nosilcem Dušanom Kebrom je ena od tistih list, ki so danes po meritvah Mediane doživele boleč poraz. Njihov odziv: »Sicer čestitamo novim evropskim poslancem, toda demokracija je danes zaradi majhne udeležbe doživela še en poraz.«

21.34 Motiv na kravati starega-novega evroposlanca Lojzeta Peterleta. Nekateri na družabnih omrežjih ugibajo, da mu morda prinaša srečo ...

image

21.25 Medtem ko čakamo na 23. uro, ko bodo znani uradni izidi, še skok na ljubljanske ulice. V bližini sedeža NSi se v tamkajšnjem baru skupaj s SLS veselijo dveh evroposlanskih sedežev:

image

21.03 VIDEO: Milan Zver je resnično dobil torto za rojstni dan in zmago na volitvah. Zver je torto razrezal, pomagala mu je hči Manca. Prvi kos slaščice je dobil Janez Janša.

20.57 Vas zanima, kaj bi bilo, če bi danes skupaj z glasovalnimi lističi za evropske volitve oddajali še glasovalne lističe za predčasne volitve? Izvolite izide, kot jih je izmerila Mediana:

  1. SDS bi prejela 25,3 odstotka glasov in bi imela 28 poslancev.
  2. Stranka Mira Cerarja bi dobila 11,1 odstotka glasov in 12 poslancev.
  3. Desus bi bil tretji z devetimi odstotki glasov in 10 poslanskimi sedeži.
  4. Stranka Igorja Šoltesa bi bila četrta z 8,2 odstotka glasov in devetimi poslanci.
  5. SD bi podprlo 8,1 odstotka vprašanih, zato bi dobila devet poslancev.
  6. NSi bi dobila 7,9 odstotka glasov in osem sedežev v državnem zboru.
  7. Po štiri poslance bi dobili še: Združena levica (4,4 odstotka), stranka Alenke Bratušek (4,3 odstotka) in SLS (štiri odstotke).

20.53 FOTO: Verjetni novi šef Evrokomisije Juncker: obeta se mu zmaga, saj bo, kot kaže, v novi sestavi Evropskega parlamenta največ sedežev dobila njegova EPP.

image

20.48 V Evropskem parlamentu bomo po novem Slovenci imeli kar devet evroposlancev! Toda, pozor, drobni tisk: novoizvoljena »deveta« Slovenka v Evropskem parlamentu, Angelika Mlinar, bo tam sedela pod zastavo Avstrije. Koroška Slovenka Mlinarjeva je nekoč v Ljubljani pekla in prodajala piškote, sicer pa je pravnica. 

image

20.45 Stranka SD je za jutri sklicala nujni sestanek. Nekateri člani že na glas razmišljajo, da se bo Lukšič moral posloviti. Bo namesto njega vajeti prevzel Židan? Več bo znanega jutri, je pa Židan menda že povedal, da ga vodenje SD ne zanima.

20.42 Še zanimivost izza meja Slovenije: na grških evrovolitvah s 26 odstotki glasov vodi skrajna levičarska stranka Siriza, ki je nasprotovala zategovanju pasu razvajenemu in zavoženemu grškemu gospodarstvu, v katerega reševanje je Evropa, vključno s Slovenijo, zmetala na stotine milijard evrov.

20.37 Zanimivost: danes rojstni dan praznuje Milan Zver

20.34 Medijsko središče na Gospodarskem razstavišču sameva. Oživelo naj bi ob 23. uri, ko bodo objavljeni uradni izidi volitev.

image

20.32 V štabu SDS pričakujejo zmagovalno torto, poroča naša novinarka na terenu.

image

20.27 Volilna udeležba je bila katastrofalna. Po začasnih in neuradnih podatkih DVK je glas oddalo 316 tisoč Slovenk in Slovencev oziroma samo 18,5 odstotka vseh upravičencev.

image

20.22 FOTO: Edina iz vrst SD, ki je danes dobre volje, je očitno Tanja Fajon.

image

20.20 Jelko Kacin: »Izida še ni. Tekma bo trajala do 23. ure. Stvari se bodo še spreminjale. Evropske volitve so bile uporabljene kot mokra vaja za volitve v državni zbor. Vse mogoče liste so želele sebe promovirati za naslednje volitve, to je razvrednotenje. Skrbi volilna udeležba. Tiste države, ki EU znajo uporabiti za gospodarski zagon, so znale motivirati državljane za udeležbo na evropskih volitvah. V Nemčiji so udeležbo, denimo, povečali. Slovenija pa je med novimi članicami na repu.«

image

20.17 Prostori SD so že popolnoma prazni. Vsi, vključno s predsednikom Lukšičem, so 'pobegnili' pred novinarji.

image

20.14 FOTO: Minister Jernej Pikalo je slabe volje.

image

20.10 Poglejmo še nekaj odzivov iz štabov. Dejan Levanič (SD): »Z izidom ne moremo biti zadovoljni. Zdaj se bomo morali usesti in resno pogovoriti, kako naprej, tudi glede državnozborskih volitev. S tako popotnico nam ne bo lahko. Zamenjava na vrhu stranke pa se ne obeta.« Njegov strankarski kolega Dejan Židan je bil kratek: »Izid kaže, da smo dobili od volivcev klofuto.«

20.07 Morda vas zanima, koliko anket je opravila Mediana? Na vzporednih volitvah je glasovalo 7966 volivcev. Naj spomnimo, da to niso uradni izidi. Ti bodo na voljo šele po 23. uri.

19.55 Kot kažejo prve analize sestave novega Evropskega parlamenta, je Evropska ljudska stranka (EPP) prehitela Socialiste (S&D). To pomeni, da je Juncker še korak bliže temu, da bo postal prvi evropski komisar in s tem neformalni šef Evropske unije.

image

19.47 Nekaj odzivov na izide, ki ste jih zapisali na naš facebook zid ali twitter:

  • Janez: »Vsi se veselijo rezultatov, noben pa se ne vpraša, zakaj je bila tako nizka udeležba na teh evroposlanskih volitvah.«
  • Franja: »Sem vedela, da bodo tudi brez mene zrihtali.«
  • Alenka: »Volitve na lepo, sončno nedeljo so protiustavne.«

19.40 Iz štaba NSi in SLS, Ljudmila Novak: »Volivci so nagradili sodelovanje. To je dober obet za naprej, za volitve v državni zbor. Za sodelovanje NSi in SLS na prihodnjih volitvah so dobre možnosti, a o tem se bomo še pogovarjali.« Franc Bogovič dodaja: »To je dober obet za nadaljnje sodelovanje.«

19.35 Janez Janša: »Izid pomeni jasno sliko političnega prostora. Na njem je zgolj ena velika, stabilna in resna stranka. Vsi govorijo o tem, da bodo stranke še ustanovili, toda volitve bodo že 13. julija. Skrbi glede prihodnjih koalicij pa si morajo danes delati tisti, ki niso predstavili nobenega programa in se šli negativno kampanjo. Upam, da se bo klima v Sloveniji spremenila. /.../ Prihaja čas, ko se bodo ljudje naveličali preoblačenja v druge stranke, v cesarjeva nova oblačila. Ljudje se bodo končno odločali na podlagi programov in kadrov.«

image

19.32 Zoran Janković: »To, kar je naredil Mencinger brez podpore stranke, je dobro. /.../ Kongres ni bil razkol vlade. Evropske volitve nimajo nobenega učinka na državnozborske. Tam bo drugačen izid. Prepričan sem, da bomo na teh volitvah zmagali.«

19.30 Patrick Vlačič v štabu SD: »Izbire na evropskih volitvah je bilo res veliko. Na celotni politiki je velika odgovornost. Kaj bo, bomo videli. Počakal bi še na uradne izide.«

19.26 Naš poročevalec iz štaba SD je ravnokar srečal zdaj že nekdanjo evroposlanko Mojco Kleva Kekuš, ki ji po izidu vzporednih volitev ni uspelo podaljšati mandata. Kekuševa je vidno slabe volje štab zapustila, izjave pa ni želela dati. Kam odhaja, ko pa se je šele začelo?, smo jo pobarali, na kar je odgovorila: »Začelo se je samo za nekatere.«

19.19 Eden od velikih poražencev volitev je tudi Jelko Kacin. Kot kaže, bo moral izprazniti svojo pisarno v Evropskem parlamentu. S komentarjem bo počakal na uradne izide.

19.15 Naša poročevalka v štabu SDS: to je fotografija zmagovalnega trojčka.

image

19.13 Zmago Jelinčič: »Če Slovenci nočejo, da bi se v državi kaj spremenijo, pač nočejo. Stanje v Sloveniji je tako, kakršno je.«

19.11 Jože Mencinger: »Dokazal sem, da nisem sposoben za politika. Žal mi je truda vseh tistih, ki so mi pomagali. Od mene ne boste pričakovali, da bom povedal, da imajo volivci vedno prav.«

19.09 Ivo Vajgl: »Rezultati vzporednih volitev so nam privabili nekaj smeha. Ta bo še boljši, ko bodo tu uradni rezultati. /.../ Temo starejših, njihovih problemov, bomo prenesli na evropsko raven. To nam bo omogočil ta mandat.«

image

19.06 Igor Lukšič: »Zadovoljen sem, da smo dobili eno evroposlanko.«

19.05 Kot kaže, bo velika poraženka volitev Pozitivna Slovenija. Njenemu Jožetu Mencingerju se, vsaj tako zdaj kaže, ni uspelo prebiti v Evropski parlament.

19.01 Pa poglejmo, kdo naj bi šel v Bruselj. (vir: vzporedne volitve Mediane)

  • SDS: Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin
  • NSI: Lojze Peterle in Franc Bogovič
  • Lista Igorja Šoltesa: Igor Šoltes
  • Desus: Ivo Vajgl
  • SD: Tanja Fajon

19.00 IMAMO PRVE IZIDE VZPOREDNIH VOLITEV: kot ugotavlja Mediana, je SDS dobila tri sedeže, NSi in SLS dva sedeža, lista Igorja Šoltesa enega. V Evropski parlament gresta še Desus in SD. 

18.48 Letošnje evrovolitve niso pomembne samo zaradi glasovanja o novih poslancih, ampak posredno tudi zaradi glasovanja o novem šefu Evropske komisije. Novoizvoljeni parlament bo namreč neposredno vplival na sestavo komisije. Glavna pretendenta za nova šefa evrokomisije sta Jean Claude Juncker (kandidat Evropske ljudske stranke) in Martin Schulz (kandidat socialistov). Od tega, ali se bo Evropa na teh volitvah bolj nagnila levo ali desno, je odvisno, kdo bo njen novi šef.

18.25 Lepa volilna nedelja se pozna na udeležbi: do 16.00 je glasovalo skupaj 276.027 volivcev oziroma 16,14 odstotka upravičencev. Ali je za tako visoko stopnjo abstinence vzrok zgolj vreme ali še kaj drugega, ne smemo komentirati, saj še vedno velja volilni molk.

image

18.19 Ponovimo še današnji urnik: z vami bomo do poznih nočnih ur, saj bodo delni izidi Državne volilne komisije (DVK) objavljeni šele po 23. uri. Takrat se namreč zapro še zadnja volišča po Evropi. Točno ob 19. uri, ko se zaprejo volišča naše rodne grude, pa bomo objavili izide vzporednih volitev, ki jih pripravlja Mediana. Ti utegnejo biti zelo natančen znak končnega stanja, tako da brez skrbi: evroposlansko razdeljevanje sedežev vam danes ne bodo kradlo spanca, če se vam ne bo ljubilo ostati pokonci do 23. ure.

18.10 Dobrodošli vsi, ki vas zanima razplet tekme za Evropski parlament. Z vami bomo ta večer ekipa novinarjev spletnih Novic. Iz minute v minuto vam bomo prenašali dogajanje v t. i. volilnem liveblogu. Do zaprtja volišč v Sloveniji je še 50 minut. 

Deli s prijatelji