USPEH

FOTO in VIDEO: Grabus in Janković simbolično obeležila začetek gradnje džamije

Objavljeno 06. maj 2015 15.29 | Posodobljeno 06. maj 2015 15.29 | Piše: STA, A. L.

Center za muslimane med drugim pomeni potrditev, da so sestavni del te družbe, pravi Nedžad Grabus.

LJUBLJANA – Na mestu, kjer bo stal Islamski kulturni center z džamijo, sta danes beton v temeljno ploščo centra simbolično vgradila islamski mufti Nedžad Grabus in ljubljanski župan Zoran Janković. Izpostavila sta velik pomen centra za muslimane v Sloveniji, pa tudi za Ljubljano samo. Dela si je ogledal tudi katarski veleposlanik Ali Khalfan Al Mansouri.

Kot je pojasnil Grabus, center za muslimane med drugim pomeni potrditev, da so sestavni del te družbe. Ob tem je dejal, da so morali muslimani skozi Ljubljano kar 40 let hoditi s sklonjeno glavo, ker so vsi razpravljali o tem, ali sploh potrebujejo kakšen center, kjer bi opravljali svoje molitve.

Spoštovanje do različnosti

Tudi Janković je spomnil na začetke projekta, ko se je govorilo o zahtevah po referendumu o gradnji centra. »Ko pa je ljubljanski mestni svet v prejšnjem mandatu potrjeval zadnji dokument, vezan na džamijo, ni bilo nikogar proti,« je povedal. To pa njegovem dokazuje, da spoštujejo različnost. »Živimo skupaj, spoštujemo drug drugega, sodelujemo in morda lahko to dobro energijo prenesemo ne samo po Sloveniji, ampak tudi po Evropi,« je izpostavil.

Da Ljubljana potrebuje objekt, kakršen je Islamski kulturni center, je poudaril tudi novoimenovani izredni in pooblaščeni katarski veleposlanik Al Mansouri. Izrazil je zadovoljstvo s pričetkom del, center pa da naši prestolnici ne bo prinesel le džamije, ampak tudi knjižnico, izobraževalni center in telovadnico.

15 milijonov evrov je prispeval Katar

Ves center bo sicer po dozdajšnjih izračunih stal okoli 22 milijonov evrov, je povedal Grabus in pojasnil, da bodo 1,3 milijona evrov odšteli za gradnjo ceste, notranja oprema bo stala 2,5 milijona, za nakup zemljišča in vse druge stroške pa so do zdaj odšteli 8,2 milijona evrov.

Islamska skupnost ima zbranih polovico sredstev, kje bodo zbrali preostanek, pa mufti še ne ve, so pa začeli z ničle. Pojasnil je, da bodo sredstva verjetno še naprej zbirali pri tistih, ki imajo denar in željo narediti nekaj dobrega za vernike in za Ljubljano. 15 milijonov evrov je prispeval Katar.

Glavni izvajalec gradbenih del bo podjetje Gorenje projekt, pogodba pa je vredna 11,5 milijona evrov. Prva faza gradnje naj bi bila končana aprila 2016, ves objekt pa v dveh ali treh letih, je še povedal Grabus.

 

Danes smo vlii betonsko ploščo na mestu,kjer bo stala džamija. Velik uspeh! #najlepsemesto #zelenaprestolnica2016 #greencapital #enakozavse

Posted by Zoran Janković on Wednesday, May 6, 2015
Deli s prijatelji