VOLITVE

FOTO in VIDEO: Dogajanje v volilnih štabih

Objavljeno 02. december 2012 20.20 | Posodobljeno 02. december 2012 23.11 | Piše: Mo. S., P. J., A. L.

Oglejte si utrinke iz volilnih štabov Boruta Pahorja in Danila Türka.

Aurelio Juri meni, da je nizka volilna udeležba skrb vzbujajoča.

LJUBLJANA – Izidi vzporednih volitev so pokazali, da je prepričljivi zmagovalec predsedniških volitev Borut Pahor, ki je prejel 67,03 odstotka glasov. Tudi delni neuradni izidi so pokazali, da je dobil dobrih 67 odstotkov glasov. V svoj volilni štab je prišel malo pred 19. uro, kjer se je začelo slavje, medtem ko je v štabu Danila Türka še pred koncem glasovanja vladalo nekoliko klavrno vzdušje. Vzporedne volitve je opravila agencija Mediana na vzorcu 11.629 volivcev.

Tudi izidi predčasnega glasovanja v prid Pahorju

Tudi izidi predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev kažejo, da so volivci več glasov namenili Pahorju. Zanj je namreč glasovalo 53,9 odstotka volivcev, ki so glasovali predčasno, 46,1 odstotka pa jih je glas namenilo Türku. Predčasno glasovanje je potekalo med torkom in četrtkom, na njem pa je svoj glas oddalo 23.366 volivk in volivcev, kar pomeni 1,42 odstotka vseh volivk in volivcev.

Prepričljivo v vseh volilnih enotah

Pahor je svojega protikandidata premagal v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo je zmagal v volilni enoti Ptuj, kjer ga je podprlo 72,44 odstotka volivcev. V Celju je zanj glasovalo 71,88 odstotka volivcev, v Postojni pa 70,17 odstotka. Sledi volilna enota Novo mesto, kjer je Pahorja podprlo 69,31 odstotka volivcev, v volilni enoti Kranj 69,06 odstotka, v Mariboru pa 66,81 odstotka. Najmanj volivcev je Pahorja podprlo v obeh ljubljanskih volilnih enotah, čeprav je v obeh premagal Türka. V enoti Ljubljana Center je za Pahorja glasovalo 58,93 odstotka volivcev, v enoti Ljubljana Bežigrad pa 63,14 odstotka.

Med 88 okraji po državi pa je Pahor zmagal v 83, Türk pa v petih. Najbolj prepričljivo je slavil v Ajdovščini, kjer je zanj glasovalo 84,38 odstotka volivcev, ter v Novi Gorici, kjer ga je podprlo 83,09 odstotka volivcev. Več kot 80 odstotkov volivcev je Pahorja podprlo tudi v Škofji Loki, Novem mestu in Šentjurju pri Celju. Türk pa je več glasov kot Pahor dobil v petih volilnih okrajih. Največ volivcev, 55,31 odstotka, ga je podprlo v volilnem okraju Ljubljana Center, več kot polovico glasov pa so mu namenili v okrajih Ljubljana Šiška (dva okraja), Ljubljana Moste Polje in Ljubljana Bežigrad.

Po delnih neuradnih izidih je bila volilna udeležba na današnjih volitvah 41,95-odstotna.

Pahor: Zmaga je šele začetek

Pahor je takoj po objavi izidov vzporednih volitev dejal, da njegova zmaga pomeni »šele začetek, začetek nekaj novega, novega upanja, novega časa«. Povedal je tudi, da je prevzet nad podporo volivcev in da verjame, da ni skoraj nobenega problema, ki ga ne bi mogli premagati skupaj.

»Potrebujemo zaupanje enega v drugega, medsebojno spoštovanje, strpnost, posluh. Naj bodo razlike med nami še tako velike, je to, kar nas povezuje, še močnejše,« je dejal.

Pri Türkovih klavrno vzdušje

Poraženec današnjih volitev Danilo Türk je povedal, da so volitve pomemben dokaz demokracije. Vsem volivcem se je zahvalil, Pahorju pa je čestital. Opozoril je, da nas mora skrbeti zlasti volilna udeležba, želi pa si, da bi bilo v prihodnosti drugače. V njegovem štabu pa se je zbrala peščica podpornikov. Kot je še dodal, je v svojem mandatu največ časa posvetil socialnim vprašanjem, ves ta čas pa je imel tudi visoko podporo javnosti.

Pričakovali so več

Vodja njegove volilne pisarne Igor Pribac je ocenil, da je izid neugoden, in dodal, da so pričakovali več, vendar pa je to po njegovem mnenju izid, ki so ga napovedovale prognoze teh volitev in v tem smislu ni nepričakovan. Opozoril je na zelo majhno volilno udeležbo, ki je po njegovih besedah »rezultat teh volitev«. 

V štabu Danila Türka se je danes zbralo precej manj ljudi kot ob pričakovanju izida prvega kroga volitev. Med tistimi, ki so kljub temu prišli, so bili tudi nekdanji poslanec Zaresa Franci Kek, predsednik Zaresa Pavel Gantar, predsednik TRS Matjaž Hanžek, zdravnik Rajko Kenda in predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič.

Pahor in Türk sta skupaj s svojimi podporniki kasneje odšla v Cankarjev dom.

Deli s prijatelji