FRONTA

FOTO: Veter podira drevesa, nevihte se selijo na vzhod

Objavljeno 29. julij 2013 18.47 | Posodobljeno 29. julij 2013 23.11 | Piše: Mo. S.

Imate za naš kakšne informacije in zanimive fotografije?

Na križišču Parmove in Drenikove v Ljubljani.

LJUBLJANA – Slovenijo je z zahoda že zajela hladna fronta, ki je s seboj prinesla krajevne nevihte z močnimi sunki vetra, bliski in grmenjem. Pomika se proti notranjosti in vzhodu, ponekod napovedujejo tudi točo.

Veter podira drevesa in odkriva strehe

Precej burno je na zahodu države, od koder poročajo o prvih nevšečnostih, povezanih z vremenom. Neurje je tako odkrilo streho tovarne Emok v Dolenji Trebuši, v Ajdovščini pa je močan veter na hišo podrl drevo, poroča uprava za zaščito in reševanje. V vasi Slap pri Vipavi je močan veter odkril del strehe gospodarskega objekta.

Malo po 16. uri je v vasi Šebrelje v občini Cerkno močan veter odkril del strehe na objektu, streha pa se je odkrila tudi na Pečniku v občini Idrija, na objektu na Vojkovi ulici v Idriji ter v vasi Predgriže in v Straži v občini Cerkno. Na Prvomajski ulici v Novi Gorici so gasilci pritrdili strešnike na objektu, ki jih je odkril močan veter, na cesti Divača–Ribnica in Suhorje–Ribnica pa je več podrtih dreves.

Policija obvešča

»Vse občane, ki se obračajo na intervencijsko številko 113, obveščamo, da policija ne more do vseh oškodovancev hkrati, so pa vse sile usmerjene v zaščito in reševanje. Prav tako obveščamo, da je številka 113 zelo obremenjena, zaradi česar policisti ne morejo sprejeti takoj vseh klicev. Lahko pa zagotovimo, da bo policija zagotovo prišla do vseh, ki so oškodovani, in opravila ogled,« poročajo ljubljanski policisti.

Odneslo ladjo

Ob 16.09 je v kraju Malo Ubeljsko (občina Postojna) na cestišče padlo drevo. Podobno se je zgodilo še v naseljih Rakitnik in Dilce, v Brezju pod Nanosom pa je odkrilo streho stanovanjskega objekta. Ob 16.46 je smreka padla na električni vod, medtem ko je streho razkrilo tudi v naselju Unec v občini Cerknica, na cesto Predgrad–Dol v občini Kočevje pa se je čez cesto podrlo drevo.

Na voznem pasu od Bandela proti Šmarjam na območju Kopra je večja veja. Na Cesti na Markovec je drevo padlo na parkirano osebno vozilo, v gostilni na Cankarjevem nabrežju v Piranu pa je veter odtrgal tendo. S priveza v Ankaranu je odtrgalo motorno ladjo, dolgo 12 metrov, močan veter pa je razmetal dele plastičnega krožišča v Bertokih ter dele krožišča na Ankaranski cesti v Kopru. 

Ujet na pomolu

Na plavajočem pomolu v koprskem mandraču je ostala ujeta poškodovana oseba, v morju pa so opazili tudi deskarja na valovih. Nekaj oseb je med glavnim strunjanskim kopališčem in rtičem Strunjan ostalo ujetih ob morju, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Kozolec ob streho, občanka poškodovana

Tudi iz Dolenjske poročajo o močnem vetru. V Velikem Gabru je ta že razkril strehi hiše in kozolca. Ob 14.33 je v Gabrniku (občina Škocjan) promet oviralo podrto drevo na cesti. V Krškem je veter odkrival kupole na strehi podjetja Bosch. 

V Lokvah pri Črnomlju se je zaradi vetra podrlo drevo in poškodovalo občanko, da so jo morali prepeljati na nadaljnje zdravljenje v novomeško bolnišnico.

Na območju Brežic je veter odkril strehe zdravstvenega doma in kopališča Čateške toplice, na lokalnih in državnih cestah je bilo več podrtih dreves, ponekod pa so se zgodili tudi izpadi električne energije.

image

                               Utrinek iz Ivančne Gorice.

»V Ivančni Gorici je ob 16.30 močan veter potrgal drevje in poškodoval nekaj hiš. Promet je močno oviran, ni poškodovanih, vendar je večina brez elektrike in telefonije,« nam je sporočil bralec iz Ivančne Gorice.

Kako pa je na Koroškem, Štajerskem, Savinjskem in v Pomurju?

Na cesto Dobja vas–Ravne je močan veter podrl drevo, podobno pa se je zgodilo tudi na Koroški cesti v Dravogradu. O težavah poročajo tudi iz Radelj ob Dravi, z Mute, iz Vuzenice, Mežice ter s Sel pri Slovenj Gradcu.

Malo pred 18. uro je neurje svoje zobe pokazalo tudi na Štajerskem in v Pomurju, kjer je močan veter podrl kar nekaj dreves. Ob 19.30 je na nakupovalnem centru v Murski Soboti odkrilo del pločevinaste strehe, ki so jo gasilci pritrdili na svoje mesto.

Hudo neurje z močnim vetrom je zajelo tudi Zasavje in Savinjsko dolino. Na območju Celja, Prebolda, Nazarij, Rečice ob Savinji, Gornjega Grada in Ljubnega je veter razkril precej stanovanjskih in drugih objektov, podrlo je tudi nekaj dreves. Gasilci so še na delu.

Brez električne energije

Na območju Elektra Maribor je danes popoldne zaradi posledic orkanskega vetra skoraj 15.000 odjemalcev ostalo brez električne napetosti. Do izpadov je prišlo v osmih razdelilno-transformatorskih postajah, na skupaj 14 vodih. Okoli 20.30 so v Elektru Maribor delu odjemalcev že zagotovili električno napetost.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Elektru Maribor, je bila oskrba najbolj motena na področju Vidma, Podlehnika, Majšperka, Radencev, Ptuja, Benedikta, Grada, Puconcev, Selnice, Kungote, Sladkega Vrha, Velke in Vitanja.

Sicer je bilo okoli 20.30 brez električne napetosti še slabih 6000 odjemalcev, so zapisali v Elektru Maribor. STA

Pestro tudi v prestolnici

Bralka Sanja nas je opozorila, da se je drevo podrlo tudi v prestolnici, in sicer na območju Tabora, bralec Tim pa nam je sporočil, da je »kolaps dreves« tudi na križišču Parmove in Drenikove. Bralka Alja nam je poslala fotografijo podrtega drevesa z Dolenjske ceste v Ljubljani. »Kolesarji morajo na cesto, da pridejo mimo,« nam je povedala.

»V Štepanjskem naselju v Ljubljani je neurje raztreslo delavsko območje. Železo je letelo povsod, stvari iz bližnjega lokala je odpihnilo do glavne ceste. Ne morem opisati občutkov, ko sem spremljala vse skupaj. Bilo je filmsko,« pa nam je sporočila bralka Tjaša, medtem ko nam je fotografijo iz Zagorja ob Savi poslal bralec Matej.

Gasilci imajo polne roke dela

Pri Gasilski brigadi Ljubljana so za STA pojasnili, da imajo v tem trenutku kar 20 aktivnih intervencij. Več ljudi je bilo po njihovih podatkih ujetih pod izruvanimi drevesi, močan veter pa je odkril tudi več streh.

Imate za naš kakšne informacije in zanimive fotografije? Pošljite nam jih prek spodnjega obrazca.
 

Deli s prijatelji