KONCERT

FOTO: In vendar so nosili rdečo zvezdo

Objavljeno 01. julij 2017 10.42 | Posodobljeno 01. julij 2017 10.42 | Piše: A. B.

Koncert Svetlane Makarovič je še pred začetkom dvignil veliko prahu.

Poln Kongresni trg. Foto: Mediaspeed.net

Kljub ugibanju, kdo bo močnejši, organizatorji v navezi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ali samooklicani domoljubi, ki so načrtovali protest s piščalkami, bobni in trobentami, se je v četrtek na Kongresnem trgu v Ljubljani vendarle odvijal koncert Svetlane Makarovič in sodelujočih umetnikov s provokativnim naslovom Nosil bom rdečo zvezdo.

Prav Mestna občina Ljubljana je tarča številnih kritik, da dopušča tovrstne koncerte v središču Ljubljane. Jankovića ni prepričalo ne Društvo Moris niti sedem sindikatov železničarjev. Oboji so namreč na UE Ljubljana poslali pisno zahtevo za prepoved koncerta. Kljub zahtevam, da se načrtovani koncert prepove po enakih pravnih osnovah, kot je bil prepovedan koncert Marka Perkovića - Tompsona v Mariboru, je Makarovičevi v Ljubljani, v nasprotju z mariborskimi organizatorji, uspelo. Protestniki so sicer protest na koncertu izvedli, vendar v manjšem obsegu od na- črtovanega. Prav tako so se kmalu umaknili, saj jih po nekaj glasbenih točkah ni bilo več opaziti. Svetlana Makarovič je ženska, s katero se marsikdo nima poguma spustiti v pogovor.

 

Jankovića ni prepričalo ne Društvo Moris niti sedem sindikatov železničarjev.

V nekem intervjuju je izjavila, da se na trenutke boji celo sama sebe. Seveda je sledil smeh. Je pesnica, pisateljica, pravljičarka, igralka, pevka, ilustratorka, ljubiteljica mačk in, kot pravi, mojstrica lenarjenja, je vedno direktna in brez dlake na jeziku. Okrog vratu vedno nosi rdečo zvezdo, tudi na koncertu. Ta zanjo ni simbol totalitarizma, temveč simbol upora proti zlu, sovraštvu, fašizmu, simbol pravega komunizma, ki še ni bil zlorabljen. Na odru koncerta, ki je dvignil veliko prahu, kar je sicer za vse njene podvige že obi- čajno, so, poleg drugih, nastopili tudi Polona Vetrih, raper Darko Nikolovski, Andrej Rozman - Roza, Martina Feri s Kraškimi ovčarji in ovcami, Tomaž Mihelič - Marlena, Višnja Fičur, Miha Bezeljak, Joži Šalej in Nino de Gleria. Kongresni trg je bil poln do zadnjega kotička. Dokaz torej, da imajo pobudniki projekta tudi veliko podpornikov. Med njimi smo ujeli Laro Jankovič in mariborskega humanitarca Borisa Krabonjo, ta je le nekaj dni prej v dvorani mariborskega gledališča pripravil dobrodelni koncert, ki ga je poimenoval Kulturni upor. 

Deli s prijatelji