POHOD

FOTO: Več kot 100 policistov že 17. v akciji na Triglavu

Objavljeno 16. julij 2016 19.45 | Posodobljeno 16. julij 2016 19.45 | Piše: Rok Sluga

Policisti in policistke so se udeležili že 17. policijskega pohoda na najvišji slovenski vrh.

Pogled s Kredarice.

Policisti so že 17. leto zapored organizirali pohod na Triglav. V četrtek, 7. julija, so zgodaj zjutraj krenili iz doline Krme ter z Rudnega polja na Pokljuki. Na letošnjem pohodu sta bila 102 pohodnika, vladali so dobra volja in široki nasmehi. Tokratni pohod je bil tudi mednarodno obarvan, pridružili so se jim namreč kolegi iz Nemčije, Hrvaške, Madžarske in BiH.

Tudi generalni direktor Marjan Fank

V četrtek so se nekateri povzpeli do vrha ter se vrnili na Kredarico, kjer je bila slavnostna podelitev priznanj najzvestejšim pohodnikom. Nekaj policistov je prejelo priznanje za 5. pohod, nekateri že za 15. Dva udeleženca sta bila na vrhu našega vršaca na vseh policijskih pohodih do zdaj.

Generalni direktor policije Marjan Fank se je pridružil svojim članom v petek zgodaj zjutraj ob sončnem vzhodu na vrhu Triglava. Fank je sicer strastni gornik.

Za preventivo skrbela gorska policijska enota

Organizirana je bila Gorska policijska enota s štirimi člani, ki so spremljali pohodnike, ter opozarjali na nevarnosti ter pasti hribov. Odlično razpoloženi pripadniki gorske enote Marko Tovornik, Uroš Kušar in Aleš Hanžekovič pod vodstvom Roberta Kralja so se vse skozi trudili, da je pohod potekal varno in v prešernem vzdušju. Tistim, ki niso vajeni skale, so neumorno pomagali z navezami, nasveti ter vse udeležence vsestransko spodbujali.

Vodja gorske enote svetuje previdnost

Robert Kralj, vodja gorske policijske enote, ki je stal na Triglavu že več kot stokrat, je tokrat prejel priznanje za 15. pohod na Triglav v organizaciji policije. Aktivni gorski reševalec, alpinist, namestnik policijske helikopterske enote in še bi lahko naštevali dosežke in priznanja, nam je zaupal, da je policijsko delo v hribih predvsem preventive narave. Kot je povedal, se slovenski planinci zavedajo nevarnosti in so oprezni. Izpostavil je turiste in tiste obiskovalce hribov, ki obiskujejo gorsko kraljestvo enkrat na nekaj let. Pomanjkljiva oprema, slaba psihofizična pripravljenost, slabo poznavanje vremenskih razmer ter podcenjevanje zahtevnosti so glavni dejavniki nesreč, ki jih je vsako leto več. Vsem pohodnikom zato polaga na srce, da upoštevajo osnovne zakonitosti gorskega sveta, preverijo vreme, se ustrezno opremijo, nekomu sporočijo, kam se odpravljajo in kdaj okvirno naj bi se vrnili, ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo gora.

Vabljene na pohod Sto žensk na Triglav v organizaciji Slovenskih novic

Tako kot pred desetimi leti bo naš pohod Sto žensk na Triglav na identičen datum, od 8. do 10. septembra. V začetku septembra bo v organizaciji Slovenskih novic potekal že 51. pohod Sto žensk na Triglav. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 5. avgusta 2016 pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Tako kot vedno bodo več kot polovico stroškov primaknile Slovenske novice.

Deli s prijatelji