POZOR

FOTO: V Slovenijo vse več ponaredkov, tveganje tudi za vaše zdravje

Objavljeno 19. september 2014 13.25 | Posodobljeno 19. september 2014 13.25 | Piše: A. L.

Finančna uprava RS je zgolj v letošnjih prvih sedmih mesecih zabeležila 1986 primerov zasegov ponaredkov blaga, kar je daleč največ do zdaj.

LJUBLJANA – Od januarja do konca julija letos je bilo zadržanih 295.580 kosov različnega ponarejenega blaga v ocenjeni vrednosti 18,924.304 evrov. Najpogosteje je šlo za baterije, ure, obeske, parfume, denarnice, očala in kape – ponaredke različnih blagovnih znamk, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Večina ponaredkov prispe v zabojnikih z ladjami v luko Koper in prek pošte, najpogosteje iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v drugih državah EU (Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška, Avstrija) ter v Črni gori, Srbiji ter Bosni in Hercegovini, blago, ki je zadržano pri Izpostavi Pošta Ljubljana, pa je večinoma namenjeno prejemnikom (fizičnim osebam) v Sloveniji in je kupljeno na spletu.

Furs pregleda pošiljke na podlagi analize tveganja, dokumentacijo in opravi še fizični pregled blaga. V primeru suma, da so v pošiljki ponarejeni izdelki, lahko začasno zadrži blago, za katero oceni, da se z njim utegnejo kratiti pravice intelektualne lastnine (blagovna znamka, model, patent, dodatni varstveni certifikat, geografska označba porekla, avtorska in njej sorodna pravica, zaščitena rastlinska vrsta). Nato obvesti prejemnika blaga in imetnika pravice intelektualne lastnine (nosilca blagovne znamke). Slednji skoraj vedno zahteva uničenje ponarejenega blaga, ki poteka na njegove stroške pod carinskim nadzorom.

Nižja cena znak za alarm

Od letos se za majhne pošiljke (poštna pošiljka ali pošiljka hitre pošte, ki vsebuje tri enote ali manj ali ima bruto težo, nižjo od 2 kg) uporablja posebni postopek, če imetnik pravice zanj zaprosi. Če so izpolnjeni pogoji, carinski organ ob strinjanju s prejemnikom blago uniči pod carinskim nadzorom, ne da bi se obveščalo imetnika pravice. Če prejemnik uničenju nasprotuje, pa se obvesti imetnika, ki nato na sodišču dokazuje, da so bile njegove pravice kratene. Finančna uprava RS ob tem svetuje kupcem, naj bodo pri nakupu prek spleta previdni. Bistveno nižja cena izdelka kot v običajnih trgovinah morda kaže, da z blagom ni vse v redu. Če gre pošiljka nato v uničenje, naročnik blaga ostane brez vsega.

Tveganje za zdravje

Po podatkih Evropske komisije je bilo v letu 2013 v vsej EU 87 tisoč primerov začasnega zadržanja blaga (skoraj 36 milijonov kosov ponaredkov) v ocenjeni vrednosti prek 768 milijonov evrov. Največkrat je šlo za oblačila, baterije, zdravila, izdelke za osebno nego in igrače. Ponaredki so najpogosteje prispeli iz Kitajske in tudi iz Egipta, Turčije in Hongkonga. Evropska komisija ob tem opozarja, da ponarejeno blago lahko pomeni resno tveganje za varnost in zdravje, saj je zanj značilno, da ne ustreza enakim kakovostnim standardom.

Deli s prijatelji