PRAVI ČUDEŽ

FOTO: V Postojnski jami so razneženi: zmajčkom rastejo glave, mamica preseneča

Objavljeno 29. marec 2016 16.44 | Posodobljeno 29. marec 2016 16.44 | Piše: Mo. S.

»S svojo dejavnostjo naša ribica pretresa naše znanje o proteusih,« pravijo v Postojnski jami.

Na zgornjem jajčecu je že videti zametke glave, hrbta in repa, jajčece pod njim pa je v fazi delitve. Spodnje jajčece je najnovejše in še ne kaže sprememb.

POSTOJNA – V Postojnski jami se že veselijo rojstva zmajčkov, kot so poimenovali mladiče človeške ribice. Jamske biologe je ta spet presenetila, saj že skoraj dva meseca leže jajčeca, medtem ko je doslej veljalo, da izleganje jajčec traja približno tri tedne.

»V zadnjih dneh tedna smo opazili nenavadno obnašanje. Nenadoma je zapustila jajčeca in se umaknila v drugi konec akvarija. Mislili smo, da počiva, a ko smo pogledali pobliže, smo videli, da je izlegla še eno jajčece. Biologa sta še polna vprašanj o tem, zakaj se je umaknila drugam, videla, da je v trebuhu imela vsaj še tri jajčeca,« so sporočili iz Postojnske jame, kjer ugibajo, da gre morda za naravno vedenje, da bi jajčecem tako omogočila večjo možnost preživetja.

Izčrpana je, zato bolj poležava

Po treh dneh počivanja se je ribica vrnila k večini jajčec, vendar je zdaj v drugačnem položaju in veliko bolj umirjena. »Jajčec ne preverja tako pogosto kot prvi mesec, ampak bolj poležava. Tudi to je verjetno nov znak, kako močno izleganje jajčec v temi in hladu ter boju s postranicami izčrpa ribico, ki se v povprečju razmnožuje le enkrat v desetletju. S svojo dejavnostjo naša ribica pretresa naše znanje o proteusih,« so še zapisali.

Zametki glave, hrbta in repa

Zarodki pa se že pridno razvijajo. Na enem od jajčec, ki jih lahko vidite tudi na fotografijah, je že videti zametke glave, hrbta in repa, jajčece pod njim pa je v fazi delitve. Spodnje jajčece je najnovejše in še ne kaže sprememb.

»Zmajevi mladiči so torej, po vsem, kar vemo doslej, vedno bliže. A več kot jasno je, da o skrivnostnem življenju človeške ribice ne vemo prav veliko. Naša mama vedno znova skrbi za čudeže, ki nas puščajo brez besed in v zavedanju, kako malo je znanega o njenem življenju. In več kot hvaležni smo za to ter za vse, kar nas novega nauči o svojem življenju,« so še razneženi v Postojnski jami.

Deli s prijatelji