POLITIČNI PARKET

FOTO: V politiko družno vstopila Aleš Primc in Angelca Likovič

Objavljeno 25. marec 2017 14.27 | Posodobljeno 26. marec 2017 09.15 | Piše: STA, Mo. S.

Danes nastajata kar dve novi stranki.

ŠKOFJA LOKA, MARIBOR – Zadnjo soboto v marcu v slovenski politični prostor vstopata dve novi stranki. V Škofji Loki ustanavljajo Glas za otroke in družine – Glas. V Mariboru pa bodo zvečer moči združili pobudniki stranke ReSET, med katerimi so tudi člani Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Pod sloganom Glas za otroke, glas za prihodnost se je v Škofi Loki začel ustanovni kongres. Zbralo se je okoli 200 delegatov. Predsedniško mesto bo po pričakovanjih pripadlo Alešu Primcu, podpredsedniško pa Metki Zevnik. Pred začetkom zasedanja je Primc v izjavi za medije povzel glavno sporočilo kongresa: »Štirikrat več za Slovenijo – več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.« Za zdaj ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova strank. Po njegovih besedah bo čas za razmislek o tem šele po kongresu. »Danes je naš dan, danes se moramo ukvarjati sami s seboj, se spoznati in narediti načrt za naprej. O drugih vprašanjih bomo odločali, ko bo za to čas,« je dejal. Dodal je, da bodo na kongresu sprejeli programske smernice, volilni program pa bodo oblikovali pozneje.

Stranka Glas za otroke in družine – Glas nastaja iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike, zato ni naključje, da Glas vstopa v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi predlog programske deklaracije. Iniciativni odbor je Glasov pogled na prihodnost strnil v 38 deklaracijskih točkah, ki temeljijo na spoštovanju materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Nova stranka želi v politiko prinesti »pristne, tradicionalne vrednote, ki narod ohranjajo pri življenju«. Volivce bo nagovorila »kot družinska stranka z vizijo«.

Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič. V obrazložitvi je bilo izpostavljeno nagrajenkino prizadevanje za otroke in družine.

Referendum za normalno Slovenijo

»S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega,« je poudarila Zevnikova. Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve »referendum za normalno Slovenijo«. V zvezi z morebitnimi predčasnimi volitvami je dejala, da velja pustiti času čas: »Ko pride čas, mi smo pripravljeni.« O morebitni vložitvi referendumske pobude v zvezi z novim družinskim zakonikom je dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. »V zakoniku je predelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo.«

 

Deli s prijatelji