REKORD

FOTO: V peklenski vročini še kurili pod kotlički

Objavljeno 09. avgust 2017 23.54 | Posodobljeno 09. avgust 2017 23.54 | Piše: Oste Bakal

V Veliki Polani, kjer so 2013. postavili Guinessov rekord, so kuhali bujto repo.

Prva tri mesta so ostala v domačem kraju, saj so slavili gostinci pred vinogradniki in upokojenkami. Foto: Oste Bakal

V sklopu 22. Pomurskega poletnega festivala, ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, je na prizorišču potekalo tudi 8. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. V Veliki Polani zelo radi kuhajo to jed, zato ni nič nenavadnega, da so v deželi štorkelj 10. avgusta 2013 postavili Guinnessov rekord, saj so je v kotlu skuhali rekordnih 1089,50 kilograma, ta jed pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine. V neuradni svetovni prestolnici bujte repe je, poleg predvsem domačih ekip, drugič nastopila tudi ekipa Slovenskih novic.

Na letošnjem tekmovanju se je pod vodstvom Urške Horvat Ritlop in pod budnimi očmi članov strokovne komisije (predsednica je bila znana gostilničarka iz gostišča Rajh Tatjana Pintarič, člani pa strokovni učitelj kuharstva na SŠGT Radenci Dušan Zelko, vodja kuhinje v Termah Lendava – hotel Lipa v Lendavi Jože Horvat ter Valentina Pintarič iz Gostišča Rajh) v kuhanju na odprtem ognju pomerilo 15 ekip. Tekmovalcem je bilo peklensko vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura nad 35 stopinj. Organizatorji so se odlično znašli in vročino nekoliko omilili z vodno paro. Po skoraj štirih urah kuhanja je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo, enako kot lani, skuhali člani ekipe Bacardi Boys (Boris Vuk, Sandi Makoter, Martin Horvat) iz domačega gostišča iz Velike Polane in bližnje Gomilice, ki je bila predlani druga. Tokrat se je na 2. mesto uvrstila domača ekipa Društvo vinogradnikov Velika Polana (trije pari: Jože in Marija Balažek, Stanko in Marija Balažek ter Aleš in Jasna Žalig), na tretje pa še ena domača ekipa, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Elizabeta Gelt, Cecilija Režonja, Angela Kotnjek, Hermina Čoldaš, Zdenka Hozjan, Vida Kavaš, Terezija Raščan). Vse preostale ekipe so si delile 4. mesto, tudi ekipa Slovenskih novic (Evgen Podlesek, Marjan Hamler, Anton Sečko in Marjan Žerdin).

Komisija je po besedah predsednice Tanje Pintarič ugotovila, da so vse skuhale odlično bujto repo, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Vsi so iz rok predsednika TD Velika Polana Štefana Jaklina dobili lepe nagrade in priznanja. Po vročem popoldnevu je sledil prijeten večer z nastopom skupine Blue Planet in hrvaške pevke Lidije Bačić.

Sicer je organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev ne le na skrajnem severovzhodu države, temveč tudi širše, Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane poskrbel za veliko dogajanja, saj so med 30. julijem in 6. avgustom nastopili tudi svetovno znani glasbeniki, vsi brez vstopnine. Vrstile so se tudi kulturne prireditve, športna tekmovanja in drugo. Takšno množico obiskovalcev iz Pomurja in vse Slovenije ter iz sosednjih Madžarske, Hrvaške in Avstrije bi si lahko želeli vsi organizatorji poletnih prireditev. Še posebno če bi bil poleg prostovoljcev tudi domači župan, tako kot počne Damijan Jaklin, prvi mož občine Velika Polana. 

Rekordna bujta repa

Leta 2014 so se v Guinnessovi knjigi rekordov znašli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom leta 2013, ta vsako leto poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnih 1089,50 kilograma prekmurske bujte repe. Ta je del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Člani društva Štrk Slovenija so se odločili, da z vpisom bujte repe v Guinnessovo knjigo rekordov izzovejo še druge, da z naskakovanjem rekorda posredno razširjajo bujto repo v nova okolja. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem. Tako so skoraj vsi prebivalci Velike Polane postali del novega Guinnessovega svetovnega rekorda.

 

Deli s prijatelji