TRADICIJA

FOTO: V Mirni Peči štiri tisoč motoristov

Objavljeno 21. april 2014 18.44 | Posodobljeno 21. april 2014 18.45 | Piše: STA, Mo. S.

Motoristi so se tudi letos zbrali na blagoslovu.

MIRNA PEČ – Na 16. tradicionalnem blagoslovu motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 4000 motoristov in skupaj približno 5000 ljudi.

Sporočilo današnjega srečanja je, da je življenje praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti, je opozoril predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar. Dodal je, da je obisk današnjega srečanja nekoliko okrnilo aprilsko vreme z dežjem. Do zdaj največji obisk so v Mirni Peči zabeležili leta 2011, ko se je tega tradicionalnega velikonočnega blagoslova udeležilo približno 12.000 motoristov.

Na prireditvi so se s svojo opremo za nadzor cestnega prometa predstavili tudi policisti Policijske uprave Novo mesto.

Prometna varnost vse boljša

Glede prometne varnosti je ocenil, da se ta počasi popravlja, in navedel, da je med lanskimi udeleženci prometnih nesreč 21 motoristov izgubilo življenje, medtem ko je bilo predlansko število za eno smrtno žrtev višje. Pri zvezi motoklubov se nadejajo, da bodo število smrtnih žrtev na cestah v prihodnjih letih še zmanjšali, zadovoljni pa bodo šele, ko bodo dosegli ničlo, je še povedal Pungerčar.

Po podatkih organizatorjev se v državi motociklizem vse bolj krepi. Da bi bili užitki v redkih trenutkih brezskrbne vožnje še večji, pa mora voznik za varno vožnjo z motorjem imeti predvsem ustrezno motoristično opremo, katere glavno vodilo je voznikova varnost, so poudarili.

Disciplina, strpnost, razsodnost

Prireditelji tudi pozivajo, naj udeleženci motociklističnih srečanj v Mirni Peči s svojo preudarno vožnjo brez prekrškov in nesreč, s pravilnim ravnanjem ter z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov dokazujejo, da so enakovredni udeleženci v prometu. 

Motoristi se morajo zavedati, da je sposobnost predvidevanja dogodkov na cesti in ob njej ter na cestnih priključkih izredno pomembna okoliščina varne vožnje. Za vse voznike, in ne samo motoriste, pa so izrednega pomena tudi disciplina, strpnost, izkušnje in razsodnost, so dodali.

Deli s prijatelji