RUMENE POGAČICE

FOTO: V jezeru Kreda izginejo mozolji

Objavljeno 02. julij 2017 11.43 | Posodobljeno 02. julij 2017 11.45 | Piše: Primož Hieng

Tokrat vas z besedo in sliko peljemo v dolino Radovne, kjer boste morda še ujeli rumene pogačice.

Voda v jezeru Kreda je čista. Foto: Primož Hieng

Alpska vas Mojstrana je izhodišče za obisk doline Radovne, kjer nas čaka kar več zanimivosti. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji dediščine, narave in kopanja. Dolina Radovne v celoti leži na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Ime ji daje alpska reka Radovna, približno 20 km dolga lepotica, ki izvira v Zgornji Radovni, do izliva v Savo Dolinko pa opravi 250-metrski spust. Istoimenska dolina, po kateri teče Radovna, je osojna zaradi lege med planotama Pokljuko in Mežaklo, kar pripomore k še izrazitejšemu alpskemu podnebju. Reka na koncu teče skozi znamenito ozko alpsko sotesko Vintgar.

 

Dolini daje ime alpska reka Radovna, približno 20 km dolga lepotica.

Na koncu soteske se Radovna spušča v slap Šum. Dolina Radovne se začne v vasi Krnica. Skozi dolino se vije kolesarska pot, ki je zelo primerna za poletno kolesarjenje kot tudi za sprehajanje z vozičkom. Dolina ni zelo obiskana in turistična, zato poskrbite za lačne in žejne popotnike. Ko boste zapustili Mojstrano, boste kmalu naleteli na Pocarjevo domačijo. O starosti domačije govorijo listine, najdene v hiši. »Najstarejša nosi letnico 1609, v tisti iz leta 1672 pa je prvič zapisano ime Potzer,« pravi Tea Lukan Klavžer iz TNP. »V stoletjih se je na domačiji zvrstilo mnogo rodov, toda danes nihče ne živi v hiši. Stanovanjska hiša in gospodarsko poslopje sta spomeniško urejena in muzejsko opremljena, tako da objekti obiskovalcem vsaj delno dokumentirajo življenje in delo ter stavbno dediščino minulih stoletij.«

Nekako sredi Radovne proti Zgornjim Gorjam boste na levi strani zagledali parkirane avtomobile. To je dober znak, da smo prispeli na naš novi cilj – jezero Kreda. To je majhno umetno jezero v dolini reke Radovne. Pravzaprav sta kar dve jezeri s tem imenom. Prvo Kredo bomo našli ob poti iz Zgornje Radovne v Mojstrano, tisto zdravilno pa nekje na pol poti med Zgornjimi Gorjami in Zgornjo Radovno. Zdravilna Kreda je obdana z jezersko travo in visokimi drevesi. Jezero je dobilo ime po kredi, ki so jo tam kopali za izdelavo cementa od konca 19. stoletja pa vse do leta 1985. Ustvarila se je vdolbina in se počasi napolnila z vodo. Trenutno je območje jezera v zasebni lasti, mnogi obiskovalci doline pa se v poletnih mesecih v njem kopajo. Starejši prebivalci Mojstrane se spominjajo zdravilnih učinkov, ki naj bi jih imela voda. Rane in praske na takrat še otroških telesih so se jim nenavadno hitro celile. Prav tako hitro so izginjali tudi mozolji, kar je bilo privlačno zlasti za mlade. 

Deli s prijatelji