PREDSEDNIŠKE VOLITVE

FOTO: V Avstriji vse odločeno, zmagal otrok priseljencev

Objavljeno 04. december 2016 19.15 | Posodobljeno 04. december 2016 19.20 | Piše: STA, S. U.

Izidi vzporednih volitev v Avstriji kažejo na jasno prednost Alexandra Van der Bellna, neodvisnega kandidata s podporo Zelenih, pred kandidatom skrajne desnice Norbertom Hofferjem, ki je že priznal poraz.

Svobodnjak Norbert Hofer je že priznal poraz.

DUNAJ – Prvi izidi vzporednih volitev v Avstriji, ki sta jih objavila radiotelevizija ORF oziroma inštituta Sora in Arge, kažejo na zmago neodvisnega predsedniškega kandidata s podporo Zelenih Alexandra Van der Bellna. Po podatkih ORF je Van der Bellen pobral 53,6 odstotka, po podatkih inštituta Arge pa 53,3 odstotka.

Otrok priseljencev, ki bo prvi zeleni predsednik Avstrije 

Nekdanji predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je tesno dobil majski drugi krog predsedniških volitev v Avstriji, a je bil zaradi razveljavitve zmagovalec le 40 dni. Dvainsedemdesetletni sin priseljencev je odločen zagovornik večkulturne, strpne Evrope, z zmago v današnjem ponovljenem drugem krogu pa bo prvi zeleni predsednik kake države.

Glede na te projekcije je Van der Bellnov izzivalec v ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev, svobodnjak Norbert Hofer, prejel 46,7 oziroma 46,4 odstotka glasov. Projekcije obeh inštitutov temeljijo na več kot 50 odstotkih glasov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa upoštevajo tudi 700.000 glasov, oddanih po pošti, ki jih bodo prešteli šele v ponedeljek.

Vsa volišča v Avstriji so se danes zaprla ob 17. uri, takrat so objavili tudi prve izide vzporednih volitev, prav tako so oblasti začele objavljati izide po volilnih okrajih.

Prvi izidi volitev – brez glasov po pošti – naj bi bili na voljo okoli 19.30, a jih ne bodo objavili. Notranji minister Wolfgang Sobotka, ki je na čelu avstrijske volilne komisije, bo drevi v Berlinu, kjer bo gost v oddaji televizije ARD, poroča APA.

Hofer že čestital Van der Bellnu 

Predsedniški kandidat Hofer je na facebooku že čestital protikandidatu. »Alexandru Van der Bellnu čestitam za njegov uspeh in vse Avstrijce pozivam, da ostanejo solidarni in sodelujejo,« je v sporočilu na družbenem omrežju zapisal 45-letni Hofer, ki bi v primeru zmage postal prvi desno populistični predsednik v EU. Ob tem je Hofer tudi izrazil svojo globoko žalost.

Deli s prijatelji