KOT STRELA Z JASNEGA

FOTO: Uspešen nogometaš Darko povsem na dnu našel sorodno dušo

Za nekoč uspešnim nogometašem Darkom Domadenikom so težki časi. K sreči je našel službo, v kateri neizmerno uživa, pomaga tudi drugim.
Fotografija: Darko Domadenik je našel službo, v kateri zelo uživa, in z optimizmom zre v prihodnost. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Darko Domadenik je našel službo, v kateri zelo uživa, in z optimizmom zre v prihodnost. Foto: Dejan Javornik

KAMNIK – Življenje prinese takšne in drugačne preizkušnje. Čudovite, a tudi žalostne. To še kako dobro ve nekdaj vrhunski nogometaš Darko Domadenik. Pred dvema letoma je bil res v težkem položaju, za marsikoga brezizhodnem, po 33 letih delovne dobe in v starosti 58 let je namreč ostal brez dela. »Tako hitro lahko izgubiš službo ... Potem pa je samo od človeka odvisno, ali boš to speljal ali pa greš pod vlak,« nam je takrat razlagal.

Leta 2017 se je znašel v težkem položaju. A ni obupal in se zaprl med štiri stene. Foto: Dejan Javornik
Leta 2017 se je znašel v težkem položaju. A ni obupal in se zaprl med štiri stene. Foto: Dejan Javornik
Čeprav je bil profesionalni nogometaš, je končal srednjo gradbeno šolo, kot podjetnik se je najprej ukvarjal s krovstvom, kleparstvom in izolacijo, nato pa je s prav tako odličnim nogometašem Markom Elsnerjem ustanovil podjetje, ki se je ukvarjalo s pihano plastiko. Več let je uspešno posloval, potem se je ločil. Posledice so bile hude, dolgotrajni sodni postopki v sporu z nekdanjo ženo so ga finančno popolnoma izčrpali. Ostal je še brez redne službe in znašel se je na zavodu za zaposlovanje. Živel je v najetem stanovanju v Komendi, vendar si z 292 evri socialne pomoči niti poštenega ogrevanja ni mogel zagotoviti. Iz našega človekoljubnega Sklada Ivana Krambergerja smo junija 2017 zanj zbrali 500 evrov in mu plačali za 150 evrov položnic. Življenje se mu je kmalu nato obrnilo na glavo, no, nazaj na noge. Z njim smo se spet srečali ta teden.

Rad gre v službo in hribe

Zdaj živi v Kamniku v lično urejenem najetem stanovanju. Pozdravil nas je dobre volje in poln energije, čeprav je bil zaradi 49. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so v Kamniku potekali minuli vikend, zelo zaposlen. Razložil nam je, da se je prijavil na razpis za javna dela na kamniški Javni zavod za turizem, šport in kulturo; 1. januarja 2018 je začel delati na oddelku za prireditve in delo tako vzljubil, da mu je prav žal, ker ga bo moral konec leta zapustiti.

S sorodno dušo na Triglavu FOTO: Osebni arhiv
S sorodno dušo na Triglavu FOTO: Osebni arhiv
A novih izzivov se ne boji. »Z mano so tam zelo zadovoljni, lani sem od občine Kamnik dobil zahvalo za nesebično delo,« omeni Darko in pohvali kolektiv na zavodu. Tudi zaradi njih se vsak dan zelo rad vrača na delovno mesto, odgovoren je za tehnično podporo pri vseh prireditvah. Tam, nadaljuje nekdanji golgeter ljubljanske Olimpije, lahko spoznaš ogromno ljudi, spoprijateljil se je s sorodno dušo, s katero čez vikend obiskujeta vrhove slovenskih gora. Sredi avgusta je priplezal na Triglav. Čez teden, ko najde kaj časa zase, se z družbo dobi na Starem gradu nad Kamnikom.

Postal je prostovoljec

V življenju ne smeš obupati, poudari, ko gleda nazaj na težke čase. Ne samo da se moraš, ko iščeš službo, znati prilagoditi, poskrbeti moraš tudi za duševni mir, pravi. V Komendi je denimo veliko balinal. »Nekaj moraš narediti, saj ves dan ne moreš biti doma,« pravi in dodaja, da je zelo dobro, da si aktiven tudi na zavodu za zaposlovanje, saj lahko tako dobiš veliko drugih informacij. Zaradi lastne izkušnje je postal celo prostovoljec v okviru kamniškega zavoda Oreli.

SLO., KAMNIK, 3.9.2019, DARKO DOMADENIK BIVŠI NOGOMETAŠ, FOTO: DEJAN JAVORNIK
SLO., KAMNIK, 3.9.2019, DARKO DOMADENIK BIVŠI NOGOMETAŠ, FOTO: DEJAN JAVORNIK
»Ko nimaš nič, ti lahko res vsaka beseda zelo veliko pomeni. Vidiš tudi, da imajo drugi še hujše težave kot ti in da nikakor ne smeš obupati.« Darko bi bil zelo vesel, če bi lahko komu pomagal. »Daj vsakemu dnevu priložnost, da bo najlepši v tvojem življenju,« spomni na znameniti stavek ameriškega pisatelja Marka Twaina, na katerega naleti prav vsak na poti v službo pri podhodu osnove šole Frana Albrehta. 
Pripravljal se je na 49. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. FOTO: Janez Petkovšek
Pripravljal se je na 49. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. FOTO: Janez Petkovšek


Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije