ZLORABA DIJAKOV?

FOTO: Učiteljica na gimnaziji s šolskimi izleti polni lastni žep

Objavljeno 03. avgust 2017 13.17 | Posodobljeno 03. avgust 2017 13.18 | Piše: Tomica Šuljić

Špela Pretnar je solastnica agencije.

Podjetje Tur tur je dobilo dobrega četrt milijona javnega denarja. Foto: Erar.si

LJUBLJANA – Na Vegovi elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in tehniški gimnaziji v sklopu obšolskih dejavnosti deluje tudi krožek Vegovc gre na izlet, kjer so v minulem šolskem letu načrtovali izlete v Salzburg, po Bosni in Zagrebu, obisk neznanega vodnega parka, pa pot na Brione in bavarske gradove. Izleti med lanskim oktobrom in letošnjim junijem so potekali pod mentorstvom profesorice Špele Pretnar iz Ljubljane (ki pa ni slovita smučarka, ampak imata enako ime in priimek), ki je bila tudi vodja potovanja.

Zlorabljanje dijakov in staršev?

Potovanja so potekala v organizaciji turistične agencije Tur tur turizem, ki ima sedež v Ljubljani; na istem naslovu živi tudi Pretnarjeva. Učiteljica Pretnarjeva je solastnica podjetja Tur tur s polovičnim deležem. Je tudi direktorica podjetja Tur tur turizem. Na spletni strani Vegove so še vedno dostopni podrobnejši programi za izlete s pisemsko glavo agencije; na Tur turovi spletni strani pa se pohvalijo, da so pripravljali športno in strokovno srečanje učiteljev slovenskih elektrotehniških in računalniških srednjih šol Elektriada med letoma 2012–2015.
Na nenavadno profesorsko turistično prakso nas je opozorilo pisanje, iz katerega je vel gnev: »Priča smo nesramnemu 'zlorabljanju' dijakov in njihovih staršev v organiziranem polnjenju lastnih žepov. Česar se normalni sramujemo, je zaslužkarskim kolegom očitno v ponos. Ni nam vseeno,« sporoča daljše pisanje, ki naj bi ga na koncu podpisal »del učiteljskega zbora Vegove«.

Podjetje Tur tur turizem (po navedbi z njihove spletne strani naj bi bila tur tur živahna ptičica iz družine grlic, ki prihaja iz podsaharske Afrike) je bilo v sodni register vpisano januarja 2011; prokuristka je Marija Rožič Pretnar, mama Špele Pretnar, solastnik pa Gašper Pretnar. Do zdaj je družinskemu podjetju Pretnarjevih iz javnega denarja – od vrtcev do univerze! – kapnilo dobrega četrt milijona evrov, točneje 264.839,08 evra. Največji plačnik pa ni Vegova, ampak ljubljanski konservatorij za glasbo in balet; med plačniki z javnim denarjem se vrstijo šolski centri in šole iz vse Slovenije.

Po novem polno zaposlena

Za pojasnila o nenavadni praksi smo se obrnili tudi na Pretnarjevo: pojasnjuje, da je bila 65-odstotno zaposlena na šoli, preostalo pa na agenciji, krožek je prevzela septembra lani: »Ta krožek sem dobila od kolegice, ki je šla v penzijo. Za dijake sem se še bolj potrudila, tudi z ugodnimi cenami,« pojasnjuje. Za dodatno direktorovanje je vedel tudi ravnatelj Vegove Uroš Breskvar, ki pa je povedal, da bo Pretnarjeva od septembra – polno zaposlena: »Kot polno zaposlena ne bo podjetnica. Morebitnih konfliktov interesov torej zagotovo ne bo.«
Pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport o nadstandardni storitvi izletov, ki niso del izobraževalnega programa, pravijo: »Šola mora upoštevati načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti ter načelo transparentnosti, kot to določa zakon o javnem naročanju. Nadzor nad zakonitostjo dela šole oziroma pristojnih organov šole je v pristojnosti Inšpektorata RS za šolstvo in šport,« pojasnjuje Sebastijan Magdič. Ravnatelja Breskvarja smo povprašali, ali se mu zdi združevanje učiteljskega poklica in podjetništva v isti pedagoški osebi normalno oziroma sprejemljivo ravnanje, pa je odgovoril tako: »To je stvar zakonodaje – moje osebno mnenje ne igra nobene vloge.« 

 

Deli s prijatelji