MLADI S PIŽAMO

FOTO: Tudi mladi pisci še berejo Agatho Christie

Objavljeno 05. maj 2017 09.41 | Posodobljeno 05. maj 2017 09.42 | Piše: Alenka Kociper

Osnovnošolci so se pomerili v pisanju proze in poezije na Roševih dnevih. Navdihujejo se največkrat v kriminalnih in fantazijskih zgodbah.

Boštjan Gorenc - pižama v družbi mladih pevk. Foto: Arhiv JSKD

CELJE – Mladi literati so se s svojimi deli pomerili na literarnem tekmovanju Roševi dnevi, letos jih je knežje mesto gostilo že tridesetič. Ti so priložnost za prve literarne preboje osnovnošolcev, ki s pisanjem bogatijo svoj svet, nekoč pa bodo morda tudi našega. Srečanja se je udeležilo 20 mladih ustvarjalcev, ki jih je na natečaju izbrala strokovna komisija, najboljših pet je dobilo posebno nagrado.

Nagrade so prejeli:

Laura Amon z OŠ Lesično, Matej Boštjančič z OŠ Valentina Vodnika Ljubljana, Pika Kovač in Lota Martinjak z OŠ Brezovica pri Ljubljani ter Tamara Špan z OŠ Boštanj. Posebno nagrado za besedilo v angleškem jeziku sta prejeli Timeja Kostrevc in Nastja Turnšek z OŠ Štore.

Na Roševih dnevih je v treh desetletjih sodelovalo več kot 1000 učencev, letos jih je kratke prozne in pesniške prispevke na natečaj poslalo 48. Izmed teh jih je strokovna komisija izbrala 20 in njihove ustvarjalce povabila na osrednjo prireditev v Celje, ki jo že tradicionalno gosti Osnovna šola Frana Roša v Celju, skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti (JSKD) soorganizatorica dogodka. Dela izbranih avtorjev so objavljena v zborniku Roševih dnevov, nagrade najboljšim petim pa so podelili na priložnostni kulturni slovesnosti, ki so jo popestrili tudi mladi pevci in glasbeniki. Dan pozneje so dobili priložnost, da so svoja dela brali v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani.

Brez meja idej, jezik pa bo treba še piliti

Mladi pisci, v Celju so jih spremljale mentorice, so svoje ustvarjalne veščine urili na literarni delavnici, ki jo je vodil Boštjan Gorenc - Pižama, pisatelj, publicist, igralec in prevajalec. Kot član strokovne komisije je sodeloval pri izboru najboljših prispevkov, pohvalil je vsebinsko in ustvarjalno pestrost sodelujočih, mimogrede pa jih okrcal zaradi slogovnih in jezikovnih pomanjkljivosti. »Žal to ni samo lastnost mladostne zaletavosti in vneme, ki ji smemo pogledati skozi prste, marveč tudi vse večjega deleža knjig, ki jih jemljete v roke, saj številne založbe v pehanju za dobičkom najemajo slabše prevajalce in lektorje, ki jih stanejo manj, marsikje pa jezikovni pregled kar izpustijo. Tako si tudi vi, bralci, ne morete ostriti jezikovnega čuta, kot bi si ga želeli, saj v roke dobite poflaste zmazke, ki bi jih vaše učiteljice slovenščine počečkale z rdečo,« je kritično zapisal v zborniku in mladim položil na srce, naj čim več berejo in pišejo, saj je to pogoj za piljenje jezika.

Najraje berejo fantazijske romane

Da je branje temelj za vsako ustvarjalnost, potrjujejo mladi literati sami, kratek klepet z njimi pa kaže, da najstnike najbolj privlači skrivnostni svet fantazijskih zgodb. Ena od nagrajenk, Pika Kovač z OŠ Brezovica pri Ljubljani pravi, da jo navdihujejo raznorazne knjige in pisatelji, predvsem kriminalke Agathe Christie in strašljive zgodbe Naila Gaimana, pa tudi inovativni stil pisanja Roalda Dahla. »Pisanje je zame odličen hobi, ki me spremlja na vsakem koraku, in hkrati odličen sopotnik, ki ga jezikovno obogati vsako novo besedilo,« nam je zaupala. Prav tako ljubezni do domišljijskih romanov ne skriva Nastja Turnšek iz OŠ Štore, ki je dobila posebno nagrado za zgodbo, napisano v angleščini. Pravi, da najraje bere fantazijske in romantične romane, zlasti v angleščini: »Jezik mi je pri srcu in me navdihuje z besedami in slikami, ki nastanejo v mojih mislih zaradi njih. Tako se počutim, ko pišem; kot da ustvarjam samo svoj svet, kjer je vse mogoče.«

Številne založbe v pehanju za Ůdobičkom najemajo slabše prevajalce in lektorje, ki jih stanejo manj.

Sodelovanje mladih piscev na literarnem natečaju in srečanje najboljših ni le prijetno in sproščeno druženje, temveč pomeni zadnji korak pred samostojnim vstopom v svet literature. »Ta korak je varovan, spremljan s pomočjo mentorjev ter kreativno-igriv na delavnicah z izbranimi mladinskimi pisatelji... Učenci iščejo pohvalo svojih učiteljic, se k njim zatečejo po nasvete in kritike ter jim zaupajo svojo željo po pisanju,« pravi Barbara Rigler, strokovna sodelavka za literaturo pri JSKD, ki mlade literate usmerja tudi pri nadaljnjem ustvarjanju: »Preplet teh izkušenj, ustvarjalnih misli, radovednosti... najbolj ustvarjalne pozneje pripeljejo na Festival mlade literature Urška, ki je namenjen literatom med 15. in 30. letom. Marsikdo pa ostane povezan z literaturo in kulturo vse življenje. To je potem naše zadovoljstvo.« 

Deli s prijatelji