ODSTOPANJA OD OBIČAJNEGA

FOTO: Teden dni se bomo cvrli

Objavljeno 20. junij 2017 08.40 | Posodobljeno 20. junij 2017 08.40 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vremenarji napovedujejo vročino, noči ne bodo ohladile asfalta. Najbolj vroč junij 2003, suša že klesti po poljih, najhuje na Obali.

Pijete veliko tekočine, se hladite in skušate uživati?

LJUBLJANA – Ob pogledu na tedensko napoved smo se zgrozili, po svežih dneh bomo doživeli prvi vročinski val. Minulo noč smo se še pokrili z rjuho ali lahko odejo, od danes pa to ne bo več potrebno, saj se bo temperatura okoli 15. ure popoldne povzpela na 31 °C. Deset minut do devetih zvečer bo še vedno 27 °C. Za sredo napovedujejo tudi kakšno lokalno nevihto, a ta ne bo spremenila vročinskega pohoda na 33 °C v petek. Sobotni padec na 32 °C bo slaba tolažba.

Nevajeni vročine v senco

Klimatologinja mag. Tanja Cegnar z Agencije za okolje poudarja, da junijska temperatura v dolgoletnem povprečju še narašča: »Sončni žarki pa že dosežejo največjo moč, zato se moramo sredi dneva pred njimi zaščititi. Čeprav vročinski valovi še niso tako izraziti kot v osrednjem delu poletja, so za občutljive ljudi lahko ravno tako obremenilni, saj na začetku poletja še nismo vajeni vročine.« V zadnji tretjini junija 2016 je Slovenijo zajel vročinski val, ki je bil kratke sape, saj se je štiri do pet dni pred iztekom junija ohladilo in povprečna dnevna temperatura se je vsaj za dan spustila nekoliko pod dolgoletno povprečje. Mesec se je iztekel z nekoliko toplejšim vremenom kot v dolgoletnem povprečju. Junijska povprečna temperatura v letu 2016 je bila nad dolgoletnim povprečjem; odstopanje od povprečne temperature primerjalneg tridesetletnega obdobja je bilo v mejah običajne spremenljivosti. Poletja v zadnjih 20 letih so v Sloveniji v povprečju 2 °C toplejša, kot so bila v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja. Doslej najtoplejši junij je bil leta 2003 in še vedno močno odstopa od preostalih. Najhladnejši je bil v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu, Celju in na Kredarici leta 1962, na Obali leta 1974. 

Na obali le 9 litrov dežja

Vročino bomo lahko pre- živeli v senci, na morju ali pod klimo, toda precej večje skrbi imajo kmetje, saj je denimo od srede maja do danes na Obali padlo le 9 litrov dežja, kar je komaj 10 odstotkov običajne mesečne količine. Povprečna junijska količina za Mursko Soboto je 103 l na kvadratni meter, letos je padla le polovica, zato so polja z žitom suha. Agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik z Agencije za okolje nam je pojasnila, da suša pritiska v najbolj neugodnem trenutku. »Žito zori, koruza se olista, plodovi sadnega drevja pa se debelijo, zato potrebujejo največ vode. Enako velja za trto in oljke, če se bo suša nadaljevala, bo hudo tudi s krompirjem.«


Napoved

V sredo in četrtek bo sončno in vroče, popoldne bodo nastale vročinske nevihte. Na Primorskem bodo malo verjetne. Danes se začenja prvi vročinski val letošnjega poletja, ki bo trajal do začetka prihodnjega tedna. Ker bo ozračje pregreto, se bodo pojavljale vročinske nevihte. Kakšen dan več, kakšen dan manj, saj jih lahko sproži že za spoznanje hladnejši zrak v višjih plasteh ozračja ali bližina vremenske fronte – tudi če je že zelo oslabljena.

 

Deli s prijatelji