VLEČE SE

FOTO: Taksistka mu je uničila hišo, a Roman še ni dočakal odškodnine

Objavljeno 28. avgust 2017 12.45 | Posodobljeno 28. avgust 2017 12.45 | Piše: Aleksander Brudar

Vrtačnikovih podnajemnikov ob silovitem trčenju na srečo ni bilo v hiši.

Roman Vrtačnik je prepričan, da je cenilec primerno ocenil škodo. Foto: Dejan Javornik

SREDNJA VAS PRI KAMNIKU – Ali se še spomnite zgodbe z začetka letošnjega leta, ko se je v stanovanjsko hišo Romana Vrtačnika iz Srednje vasi pri Kamniku zaletela taksistka in mu jo skoraj porušila? No, gospod od zavarovalnice Generali, pri kateri ima 38-letna povzročiteljica sklenjeno zavarovanje, še do danes ni dobil primerne odškodnine za škodo, ki ni majhna, kar je vsakemu, ki se pelje mimo hiše, jasno že od daleč. Že s fotografij, ki smo jih posneli, se dobro vidi, da je hiša ostala brez celega vogala, uničeno je tudi okno, ki gleda na cesto. Zgodba pa bi se lahko tudi tragično končala, če bi bili takrat v hiši Romanovi podnajemniki, in sicer družina s štirimi otroki. Ti so hišo na srečo nekaj tednov prej zapustili, zato je bila prazna tudi postelja pod enim izmed poškodovanih oken.

Po natančnem izračunu sodnega izvedenca za gradbeništvo Jožeta Stoparja je vrednost škode oziroma sanacija z rušitvenimi deli in pribitkom za vodenje del in nadzora 22.800 evrov. To pa je precej več, kot mu je pripravljena povrniti zavarovalnica. Ta je, kot smo pisali že konec aprila, Vrtačniku najprej ponudila 1806 evrov. Ravno zato se je odločil stopiti do izvedenca, ki pa je v dokumentu natančno navedel, kaj vse bi morali narediti s hišo na številki 21.

Porušiti vse tri stene

Njen jugovzhodni vogal je porušen, močno so poškodovane južna stena v dolžini 4,8 metra ter celotna vzhodna stena v dolžini 4,88 metra in severna stena v dolžini tri metre. Ob trku je premaknilo tudi okno z roleto na vzhodu hiše ter okno na južni steni. Delno je uničena tudi streha, kako močan je bil trk, dokazuje tudi dejstvo, da je odlomilo zaščitni steber pred jugovzhodnim vogalom, ki je bil izdelan iz betonske cevi premera 40 centimetrov in zalit z betonom.

Edina rešitev bi bila, da bi vse tri stene porušili do temeljev in jih vnovič pozidali ter odstranili vsa tri okna, pri čemer bi bilo treba zamenjati najmanj eno ter popraviti poškodovano streho in oporni steber. Na delu, kjer je objekt vkopan približno 70 centimetrov, pa bo po ugotovitvah izvedenca potreben odkop.

No, Vrtačnik je nato zavarovalnici poslal odgovor, da je slaba dva tisočaka odškodnine odločno premalo in naj pripravijo novo ponudbo. In so jo. Tokrat so mu, kot nam je pred dnevi povedal sogovornik, pripravljeni dati okoli 6000 evrov. »Ne kaže drugega, kot da gremo na sodišče,« novo ponudbo zavarovalnice komentira Vrtačnik. Na naše vprašanje, kako so v zavarovalnici obrazložili svojo odločitev, pa nam je povedal, da več niso pripravljeni dati. Še danes je prepričan, da je izvedenec realno ocenil škodo.

Naj se jim javi

Za komentar smo poklicali zavarovalnico Generali. »V sklopu reševanja omenjenega škodnega primera smo gospodu Vrtačniku kot oškodovancu doslej ponudili več možnosti. Vse naše ponudbe pa je zavrnil oziroma se ne odziva več na naše pisne odzive in telefonske klice,« pojasnjujejo in dodajajo, da si pri obravnavi škode vedno prizadevajo ravnati hitro, učinkovito in predvsem strokovno, »zato se nam reševanje primera prek medijev ne zdi ustrezno. Vsekakor pa si želimo in upamo, da z oškodovancem kar najhitreje najdemo skupni jezik in zadovoljivo rešitev, zato gospoda Vrtačnika ponovno pozivamo, naj se nam javi,« so sklenili. 

Neprilagojena hitrost

Nesreča se je zgodila 22. januarja letos, ko se je 38-letna voznica peljala po regionalni cesti od Ločice proti Kamniku. V Srednji vasi je v desnem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala na nasprotni vozni pas ter trčila v odbojno ograjo in v stanovanjsko hišo s številko 21. Voznica taksija, ki ni bila na službeni poti, se je lažje telesno poškodovala in dobila plačilni nalog zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo.

 

Deli s prijatelji