MARTINOVANJE

FOTO: Takole ste martinovali po vsej Sloveniji

Konec tedna je bil v znamenju prireditev ob prazniku vina.
Fotografija: Martinova gos v gostilni Zgornji Kirn. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Martinova gos v gostilni Zgornji Kirn. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V večjem delu Slovenije, zlasti v vinogradniško najbolj razvitih delih, ta konec tedna potekajo številna množična in manjša martinovanja. Ker letos martinovo pade na nedeljo, bodo številne prireditve zgoščene na en sam vikend. Ob tem velja opozorilo policistov, da opiti ljudje ne smejo za volan.
 
Medtem ko že tradicionalno največje slovensko martinovanje poteka v nedeljo v Mariboru, je bila večina drugih prireditev že v soboto. Eno večjih je bilo na Ptuju, kjer je dogajanje vedno povezano z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot 'mali fašenk'. Prireditve v najstarejšem slovenskem mestu sicer potekajo kar tri dni, z vrhuncem v nedeljo, ko bodo med drugim tudi razglasili novega karnevalskega princa.

V prestolnici so martinovo v soboto znova obeležili z zdaj že tradicionalno ljubljansko vinsko potjo. Ta v Ljubljano pritegne vsako leto več obiskovalcev, na njej pa bo mogoče okusiti od mladih vin letošnjega letnika do pridelkov in proizvodov jeseni ter martinovih jedi.


Na Primorskem velja omeniti martinovanje na Krasu, ki bo na več prizoriščih povezalo vinarsko tradicijo Krasa s pristno kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Osrednji dogodek bo praznik vina v Štanjelu, številne manjše prireditve so potekale tudi na Vipavskem.

Na Dolenjskem je bilo najveselejše na tradicionalnem vinarskem prazniku v Semiču, pa tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, je ta konec tedna znova potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem.





 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije