KO SE JAVNI SEKTOR USTAVI

FOTO: Tako stavka Slovenija

Objavljeno 18. april 2012 17.25 | Posodobljeno 18. april 2012 15.36 | Piše: R. S., M. K., S. J., T. L., STA

Za malčke v vrtcih naj bi bilo povsod poskrbljeno; tudi bolniki so deležni nujne oskrbe; za nenujno pa bo čas kak drug dan.

Fotografija je simbolična.

VRHNIKA, ŠKOFJA LOKA – Vrhniški vrtec Želvica je eden od tistih, v katerem danes poteka stavka. V varstvu ni bilo nobenega otroka, zato so igrala samevala. Pojasnili so nam, da je otroke staršev, ki danes niso imeli zagotovljenega nadomestnega varstva, prevzel dežurni vrtec v občini.

image

Vzgojiteljica Brigita Žerjav pravi, da ogorčenih odzivov staršev na stavko ni bilo. »Bili so razumevajoči,« je povedala in dodala, da vrat vrtca kljub stavki niso zaklenili. »Če bi prišel kdo od staršev in prosil za varstvo otroka, bi ga sprejeli in za malčka poskrbeli.«

V dežurni enoti, ki sicer danes sprejema otroke, kakšne posebne gneče ni bilo. In njihovi vzroki za stavko? Nižanja plač niso omenili, bolj jih skrbi povečan obseg dela: »Glede na to, da nam nameravajo povečati normative, je težava, ker je toliko otrok v skupinah. Že zdaj ni mogoče vsega narediti,« pojasnjuje Žerjavova.

Jernej Tozon danes gleda risanke

Kako poteka stavka javnega sektorja v Škofji Loki, smo iz prve roke preverili tudi pri vzgojitelju v enem od tamkajšnjih vrtcev, Jerneju Tozonu, ki ga večina sicer najbolj pozna kot člana priljubljene skupine Čuki. »V naš vrtec danes ni prišlo od 70 do 80 odstotkov otrok. S preostalimi pa delamo 'bolj na izi'. Gledamo risanke in se igramo,« nam je povedal dobrovoljni Jernej, ki se s stavko sicer ne obremenjuje preveč.

»Jaz zelo uživam v svojem poklicu, zato sem danes prišel na delo kot običajno. Sicer pa sem slišal, da za današnji dan ne bomo dobili plačila, tako da tako ali tako ne razumem, kakšna stavka to sploh je,« je še povedal postavni Čuk, ki zelo rad dela v skupini z najmlajšimi, tej v vzgojiteljskem žargonu rečejo jasli.

Kratek povzetek stavke

V šolah in vrtcih je po doslej zbranih podatkih kljub stavki v oskrbi 3663 otrok.

Stavkajo tudi policisti: stavka policistov ni usmerjena proti državljanom, ampak proti vladi, so opozorili predstavniki obeh policijskih sindikatov. Stavkati pa nameravajo vse do takrat, ko bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve in bo status policista urejen, »kot je to potrebno«, sicer bodo stavko zaostrili.

V UKC Ljubljana so poskrbeli za vse nujne primere in nekatere nenujne, zato naj bolniki ne bi bili na slabšem. Zdravniki sicer ne stavkajo, stavka pa drugo medicinsko osebje. Iz posameznih ustanov poročajo o pritiskih na stavkajoče.

Stavko nedvomno pozdravljajo govedo in prašiči, ki jim je bil danes namenjen zakol. Po Sloveniji namreč stavka kar 93 odstotkov klavnic.

Opozorila zaposlenih iz največjega slovenskega zapora: »Večina pravosodnih policistov in drugi zaposleni v zaporu Dob prejemajo osebne dohodke, ki so mizerni in komaj presegajo minimalno plačo. Zaposleni na Dobu opozarjajo, da so bili že pred tokratnim varčevanjem vlade več let sistemsko podvrženi varčevalnim ukrepom. Tako v zadnjem obdobju ni bilo nadomestnih zaposlitev, predvidevajo pa, da jih ne bo niti ob napovedani upokojitvi 12 zaposlenih.«

Stavki so se praktično v celoti pridružili tudi poklicni gasilci, je pojasnil sekretar sindikata poklicnih gasilcev David Švarc. Ni pa točno znano, koliko je stavkajočih med cariniki in delavci v pravosodju, a tudi med slednjimi naj bi stavkala večina. V Sloveniji je med 600 in 700 poklicnih gasilcev, udeležba v stavki pa je »praktično 100-odstotna,« je pojasnil Švarc. 

Sekretar sindikata carinikov Dušan Miščevič pa s številko stavkajočih ni postregel. Razložil je, da so k stavki pozvali vseh 1600 zaposlenih v carinski službi, vendar morajo cariniki kljub stavki po zakonu opravljati »praktično vse« naloge, zato ne morejo ugotoviti, koliko carinikov dejansko stavka. Prav tako v sindikatu ne nameravajo članov pozivati, naj se izrečejo, ali so stavkali. Samega poteka stavke oziroma današnjih postopkov carinikov Miščevič ni želel komentirati, dodal je le, da stavka poteka na dan, ko ni prometa. Je pa po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste na mejnem prehodu Starod enourna čakalna doba za vsa vozila pri vstopu v državo.

Kako pa vi stavkate? Pošljite nam fotografijo. Uporabite tale obrazec.

Deli s prijatelji