DOGOVOR

FOTO: Tako se je danes podpisovalo

Objavljeno 09. december 2014 18.01 | Posodobljeno 09. december 2014 18.01 | Piše: STA, T. L.

Dogovora o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto zagotovo ne bo podpisalo najmanj šest sindikatov.

LJUBLJANA – Vlada in večina sindikatov javnega sektorja sta podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. K podpisu dogovora je danes pristopilo 28 od 38 reprezentativnih sindikatov, a nekateri bodo svoj podpis prispevali naknadno. Ukrepi bodo začeli veljati z novim letom, prej pa morajo potrebne zakonske spremembe potrditi še poslanci.

Že zdaj jasno, da pod dokumentom zagotovo ne bo podpisov najmanj šestih sindikatov, od tega kar štirje s področja zdravstvene dejavnosti: sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktik.um in sindikat delavcev v zdravstveni negi. Poleg tega podpisa ne bosta prispevala še Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat slovenskih diplomatov.

Policisti o dogovoru kot nujnem zlu

Dokument pa so, denimo, podpisali sindikat poklicnega gasilstva in tudi oba policijska sindikata. Pri slednjih se tako rekoč do zadnjega ni vedelo, kakšna bo odločitev. Kot je po podpisu pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič, so čakali na zagotovila resornega ministrstva, da ne bo dodatnih rezov v policiji, ki so jih tik pred zdajci tudi dobili. Sicer pa dogovor v policijskih vrstah »ni sprejet z navdušenjem, ampak kot nujno trenutno zlo«, je pristavil.

V imenu vlade je dogovor podpisal vodja vladnih pogajalcev, minister za javno upravo Boris Koprivnikar. V izjavi novinarjem je izrazil zadovoljstvo, da so kljub zapletenim in težkim pogajanjem dosegli kompromis. Meni, da sta razumevanje pokazali obe strani. Koprivnikar si težko predstavlja, kako bi v prihodnje leto vstopili brez danes podpisanega dogovora, saj je ob ugodnih gospodarskih gibanjih socialni mir osnova za začetek izvajanj razvojnih projektov. Tako se v letu 2015 ne bodo spet pogajali o nižanjih in rezih, pač pa o investicijah, je dodal.

Konec varčevanja na račun zaposlenih?

Medtem predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj upa, da bo ta dogovor »neka točka, ki bo pomenila konec varčevanja v smislu, kot smo ga poznali zdaj, zlasti na račun zaposlenih« – pa naj gre za javni ali zasebni sektor. Po Štrukljevem mnenju je za sindikalno stran bistveno, da so zavrnili dodatna znižanja plač in sprostili napredovanja. Kar se tiče nadaljnjih dogovarjanj, pa verjame, da so sindikati vnovič ugotovili, da lahko le skupaj in enotno dosežejo pomembne rezultate.

Ščernjavič upa, da so zadnja

»Ta pogajanja so bila zelo težka, zapletena in konfliktna, zadevo smo pripeljali do konca skozi šivankino uho,« pa je poudaril vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič. Kot je še povedal, ne želi izražati niti zadovoljstva niti nezadovoljstva, vendar pa pričakuje in zahteva, da so bila to »zadnja taka pogajanja«.

Sklenjeni dogovor sicer vključuje prenos zdaj veljavnih varčevalnih ukrepov. Izjema so napredovanja, ki se sprostijo, njihovo izplačilo pa izvede v januarju 2016. Enak časovni zamik je predviden za tiste, ki bodo napredovali v letu 2016.

Poleg tega dogovorjeni ukrepi vključujejo še znižano plačevanje premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in dodatno zmanjšanje obsega sredstev za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Predvideva se tudi ukrep, ki se nanaša na možnost selektivnega zmanjšanja delovne obveznosti.

Vladni in sindikalni pogajalci so pogovore začeli 23. oktobra, dogovor pa so dosegli in ga parafirali pretekli ponedeljek, po sedmih krogih pogajanj. Sicer pa bodo za skupno mizo znova sedli tudi prihodnje leto, ko bodo najpozneje marca začeli pogajanja o odpravi plačnih anomalij, spremembah plačnega sistema ter politiki plač v javnem sektorju.

Deli s prijatelji