BONITETE

FOTO: Tako je Podržaj komentiral govorice o znanih zapornikih z ugodnostmi

Objavljeno 22. april 2016 09.20 | Posodobljeno 21. april 2016 16.00 | Piše: Ro. S.

S to populacijo zapornikov ni nobenih težav.

Hilda Tovšak

LJUBLJANA – Znani zaporniki s posebnimi ugodnostmi po besedah Jožeta Podržaja, direktorja Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, ne obstajajo. Na četrtkovi tiskovni konferenci je Podržaj pojasnil podrobnosti tako imenovanih zapornikov s posebnimi ugodnostmi.

Zaprti gospodarstveniki in politiki v veliki večini primerov prestajajo zaporne kazni na polodprtih in odprtih oddelkih zaporov, saj ne ogrožajo zdravja ostalih zapornikov. Kot je pojasnil Podržaj, jih velika večina sama pride na prestajanje kazni, kar se upošteva pri dodelitvi v oddelke. Na katerem oddelku bo zapornik prestajal kazen, je v končni fazi stvar odločitve direktorja zavoda. Po določenem času na oddelku, če niso problematični, lahko zaporniki tudi zaprosijo za namestitev v drugem oddelku.

Trenutno sta Bine Kordež in Boško Šrot zaprta na polodprtem oddelku, medtem ko Hilda Tovšak prestaja kazen na odprtem oddelku. 

Odprti oddelek vsem zapornikom omogoča nošenje svoje obleke, uporabo telefona in interneta, zaupno pošto, lahko imajo do 500 evrov gotovine. Na Dobu jim enkrat tedensko omogočajo tudi obisk trgovine. Na delo lahko hodijo iz zavoda, imajo nenadzorovane obiske ter po dogovoru lahko zapor zapustijo za nekaj ur tudi v prostem času. Tudi na polodprtem oddelku imajo zaporniki možnost uporabe računalnika, več prostega časa in neomejenih obiskov, ki pa potekajo v prostorih zapora. 

Deli s prijatelji