ČISTO SVEŽ

FOTO: Tak je novi bankovec za 10 evrov

Objavljeno 22. september 2014 18.45 | Posodobljeno 22. september 2014 18.45 | Piše: STA, M. U.

Novi bankovci bodo trpežnejši in varnejši.

LJUBLJANA – V torek prihaja v obtok novi bankovec za 10 evrov. Glavni razlog za uvedbo novih bankovcev so novi zaščitni elementi ter večja trpežnost. Kljub začetku uporabe pa ni nujno, da bo na bankomatu v torek zjutraj že mogoče dvigniti nove bankovce, pojasnjujejo v Banki Slovenije.

In kateri so novi zaščitni elementi?

Prvi je reliefni tisk: na novem bankovcu je ob levem in desnem robu vrsta kratkih, rahlo izbočenih črtic. Na novem bankovcu je v vodnem znaku viden portret Evrope, na varnostni niti pa je viden tudi simbol evra. Nova sta tudi večdelni hologram, na katerem se pojavita okno in portret Evrope, ter smaragdno zelena številka, na kateri se ob nagibanju bankovca pojavi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Številka poleg tega spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro. S starimi bankovci za 10 evrov bo sicer mogoče še naprej plačevali tako kot do zdaj.

In kje so trenutno novi bankovci?

Potem ko so jih natisnili v tiskarnah, so jih prepeljali do centralnih bank v državah z evrom. Te jih distribuirajo naprej. Novi bankovci za 10 evrov pa gredo, v primerjavi s petevrskimi, tudi v bankomate. Koliko novih bankovcev se bo v obtoku znašlo v torek, v Banki Slovenije niso mogli povedati, saj je to odvisno predvsem od povpraševanja. 

Selfi z novim bankovcem za 10 evrov

Evropska centralna banka sicer novi bankovec javnosti predstavlja na različne načine, tudi z nagradno igro Selfi z novim bankovcem za 10 evrov. Ta nagradna igra se bo začela v torek, v njej pa bodo lahko sodelovali vsi polnoletni državljani držav z evrom. Tisti, ki se bodo fotografirali z novim bankovcem in fotografijo pod določenimi pogoji objavili na izbranih družbenih omrežjih, bodo uvrščeni v žrebanje za pet tabličnih računalnikov ipad mini oziroma 95 novih bankovcev za 10 evrov v prosojnem bloku v posamični vrednosti 20 evrov.

Deli s prijatelji