TOKIO JE ZDAJ BLIŽE

FOTO: Ta veseli dan japonske kulture

Objavljeno 29. maj 2017 00.19 | Posodobljeno 29. maj 2017 00.21 | Piše: Darko Naraglav

Likovni atelje Keiko Mijazaki v Preboldu je prostor spodbujanja raznolikosti. »Iskreno si želim, da bi se tu spoznavale različne kulture, tako kot danes japonska,« je na odprtju v slovenščini povedal kulturni ataše Japonske Hironao Ohaši.

Keiko Mijazaki. Foto: Darko Naraglav

Ob dnevu japonske kulture je bilo na prizorišču preboldske kmečke tržnice in muzejske zbirke Prebold skozi čas zelo zanimivo, slovesno in ustvarjalno. Akademska likovna ustvarjalka iz dežele vzhajajočega sonca Keiko Mijazaki, ki že nekaj let živi v Dolenji vasi v občini Prebold, je namreč v prostorih muzejske zbirke v Preboldu odprla likovni atelje, imenovan Iro Iro, ter na ogled postavila svoja dela.

Osrednjega dogodka ob odprtju in celodnevnega dogajanja, prepredenega z likovno ustvarjalnostjo otrok, se je udeležilo lepo število občanov in gostov z županom občine Prebold Vinkom Debelakom na čelu. Prireditev in odprtje je vodila Nejka Golič, za kulturni program pa je z igranjem na citre poskrbela mlada glasbenica Maša Strmec. S svojim obiskom in nagovorom je odprtje počastil kulturni ataše japonske ambasade v Sloveniji Hironao Ohaši, ki je zbranim spregovoril v slovenskem jeziku. 
»V veliko veselje mi je, da vas lahko pozdravim na današnjem odprtju ateljeja Iro Iro. Najlepše se zahvaljujem organizatorjem, še posebno gospe Mijazaki, da so se odločili ta posebni dogodek zaznamovati z dnevom japonske kulture. Atelje Iro Iro je prostor spodbujanja in sprejemanja raznolikosti. Je prostor, kjer se lahko vsak, ne glede na ozadje, svobodno izraža v umetnosti. Takšno poslanstvo je v današnjih časih še zlasti pomembno. Iskreno si želim, da bi se v teh prostorih kalili in razvijali novi rodovi slovenskih umetnikov in da bi se spoznavale različne kulture, tako kot danes japonska, ter bi se krepili razumevanje in prijateljstvo med ljudmi. Vodstvu ateljeja želim veliko energije in zagnanosti ter uspešno povezovanje posameznikov in kultur.«

Ob slovesnemu odprtju je zbranim spregovoril tudi župan Debelak in izrekel vse priznanje umetnici, da se je odločila za ta korak in še obogatila dogajanje na nekdanji Režajevi domačiji, ki je ob muzejski zbirki in kmečki tržnici vse bolj tudi prostor za kulturne prireditve. Z njenim ateljejem bo vse skupaj še bogatejše in pestrejše, saj zagotovo ne bo manjkalo otrok in odraslih, ki si bodo želeli ustvarjati in se učiti likovne umetnosti.

Potem ko so slovesno prerezali trak, so se po stopnicah povzpeli v atelje, iz katerega je lep pogled na Prebold in savinjsko-zasavske hribe. Razgled bo dal le še dodaten ustvarjalni zagon.

Iro v japonskem jeziku pomeni barvo, iro iro pa raznolikost. Vsi smo različni, tako kot se barve razlikujejo med seboj. V ateljeju se posamezniki lahko svobodno odločajo in ustvarjalno izražajo z barvami. In že ob odprtju ni manjkalo te ustvarjalnosti. Otroci in odrasli so lahko ustvarjali v likovni delavnici, si ogledali videoprojekcijo o japonski kulturi, spoznavali so igre (kanji, origami, fusenvari, fukuvarai), kaligrafijo ter pokušali japonske jedi in čaj.

Velikanska (zračna) razdalja med Preboldom in Tokiem je 9436 kilometrov – z odprtjem ateljeja Iro Iro se je skrajšala vsaj v naših glavah. 

Deli s prijatelji