ZASULE SO GA SKALE

FOTO: Strah, ko pelje mimo hriba

Objavljeno 28. julij 2017 16.48 | Posodobljeno 28. julij 2017 16.48 | Piše: Roman Turnšek

Taksista Danijela Gušatovića so februarja 2016 zasule skale.

Po zadnji operaciji je Danijel spet na bolniškem dopustu, brez bergel ne more hoditi. Foto: Roman Turnšek

TRBOVLJE – Taksist Danijel Gušatović je pred letom in pol kot po čudežu preživel hudo nesrečo. S potnico, ki jo je peljal od trboveljske železniške postaje proti središču mesta, so ju pri cementarni zasule velikanske, več ton težke skale, ki so se utrgale s hriba, in sicer kot posledica dolgotrajnega deževja ter potresa z epicentrom v Novem mestu.

Neverjetno srečo sta imela, da ju ni zmečkalo, ampak zgolj stisnilo v avtu, od katerega je ostala le pomečkana pločevina in par delov, raztreščenih deset in več metrov naokoli. »Tri ure so me reševali in rezali iz vozila, kar pove, kakšno je bilo,« se spominja Danijel. Potem ko so ga izrezali in izvlekli iz avta, so ga prepeljali v trboveljsko bolnišnico ter takoj operirali levo nogo, sledila je še ena operacija. Potnica ni bila poškodovana.

»Najtežje je bilo, ko sem šel spat. Imel sem more, zbujal sem se in podobno, kar je bilo huje od vsakih bolečin,« pravi. V trebuh si je zvečer moral dajati injekcije zaradi krvnih strdkov. V nogo so mu vstavili vijake in žebelj. Okrevanje še ni končano, prejšnji teden so ga še enkrat operirali. Danijel je vesel, da je ostal živ, toda službe taksista ne opravlja več.

Lani se mu je po letu dni iztekel bolniški dopust, februarja letos je dobil delo v Litiji. "V taksi službo se preprosto nisem mogel vrniti. Izkušnja je bila preveč huda in stresna in še vedno me je vsakič, ko se peljem mimo Lafargea (trboveljska cementarna, op. ur.) in zdaj urejene ceste ter brežine, strah in čutim tesnobno.«

Danijel ne more več teči, se ukvarjati s športom. Še čuti bolečine: "Če malce dlje stojim, in ko se pripravlja sprememba vremena. Jemati moram tablete. Leve noge ne morem več dvigniti v sklepu, bergle so dobrodošel pripomoček, sploh za stopnice. Ne smem več dvigniti ničesar težjega od 10 kilogramov. Specialist mi je odkrito povedal, da bom šepal, sem 12-odstotni invalid,« pove. Iz operirane noge so mu pobrali dva vijaka, čaka še na odstranitev žeblja. To bo čisto zadnje. "Ne smemo se prenagliti, ker se noga lahko sesede,« še razloži.

900 evrov je vse?

Za tisto, kar se je zgodilo Danijelu Gušatoviću, ni nihče prevzel odgovornosti. »Od zavarovalnice sem dobil 900 evrov in to je vse. Odvetnica je pisala zavarovalnici in trboveljski občini, pa smo dobili odgovor, da je šlo za naravno nezgodo. Poskusila bova dobiti kakšno nadomestilo, morda tudi po sodni poti. Nekdo pač mora imeti odgovornost in obveznost za tisto, kar se je zgodilo,« meni nekdanji taksist.

 

Deli s prijatelji