PROSLAVA

FOTO: Stanovnik pravi, da so ukrepi prevara

Objavljeno 27. april 2012 13.30 | Posodobljeno 27. april 2012 14.59 | Piše: P. J.

Na Kongresnem trgu se je zbralo približno deset tisoč ljudi.

LJUBLJANA – Kljub temu da proslava ob dnevu upora proti okupatorju ni državna, se je na Kongresnem trgu zbrala velika množica ljudi. Nekateri ocenjujejo, da je prišlo približno deset tisoč ljudi. Osrednja govornika proslave sta predsednik zveze borcev Janez Stanovnik in Zoran Janković, ki sta slovesnost tudi organizirala.

Mimo varčevalnih ukrepov ne gre

Med gosti so tudi predsednik države Danilo Türk, nekdanji predsednik Milan Kučan in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Predstavnikov vlade med zbranimi ni. Janković si je zato privoščil provokativno izjavo: »Pozdravil bi koga iz vlade, pa ni nikogar.« Če so bili že omenjeni deležni aplavza, pa so navzoči manj prijazno sprejeli poslance, saj jih je množica izžvižgala. Na proslavi je bilo opaziti tudi predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja. Ljubljanski župan je govorni oder izkoristil, da je množici pojasnil, zakaj nasprotuje varčevalnim ukrepom, ki naj bi po njegovem uničevali socialo, solidarnost, javno šolstvo in vrednote slovenskega naroda.

Ukrepe označil za prevaro

Tudi Stanovnik ni mogel mimo aktualnih varčevalnih ukrepov. »Če je narod prezadolžen, ni več suveren. Za vsako ceno moramo priti iz pasti dolga. Ni vprašanje, ali, temveč, kako.« Podprl je tudi sindikate in dejal, da bomo iz krize, v kateri smo se znašli, prišli le s pravičnostjo, poštenostjo in socialnim dogovarjanjem. Meni, da je varčevanje prevara in da nam s silo ter z grožnjami ne bo uspelo priti iz sedanje zagate. »Ne morete jemati porodnicam, družinam in nižati davka na kapital.«

Deli s prijatelji