PRENOVA

FOTO: Sramota sredi Ljubljane

Objavljeno 19. januar 2015 11.49 | Posodobljeno 19. januar 2015 11.31 | Piše: A. L.

Lokal Makalonca je od poletja lani zaprt. Najprej zaradi prenove Ribje brvi, zdaj zaradi preostalih gradbenih del.

Delavcev menda že nekaj časa niso videli.

LJUBLJANA – Sprehajalci ob Ljubljanici so dočakali novo Ribjo brv, ki je mnogim zaradi novodobnega videza všeč. A njeno veličastnost, tako pravijo sprehajalci, kazi pogled na nasprotno stran Hribarjevega nabrežja. Tam se namreč nahaja(ta) vhod(a) v lokal Makalonca (kot del Plečnikove dediščine je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena!), ki ima mize za goste v neposredni bližini reke. Še več, celo na splavu na Ljubljanici je mogoče sedeti. Mnogi so tam uživali, a nič več. Makalonca je namreč zaprta že od poletja lani.

Obnovitvena dela, potem podpis pogodbe

A to, kar mimoidoče bode v oči, so odpadki. Že z ulice je namreč mogoče videti mnogo nesnage, celo straniščno školjko s pločevinko v njej. Pri Mestni občini Ljubljana (MOL), lastniku Makalonce, pravijo, da poslovni prostor prenavljajo: »Izvajalec gradbenih del bo po zaključku sanacije poslovni prostor očistil, da bo primeren za primopredajo takoj po podpisu najemne pogodbe.« V poslovnem prostoru se, tako pojasnjujejo pri MOL, izvajajo gradbena dela – sanacija hidroizolacije, ki jo je treba urediti v sklopu gradnje nove Ribje brvi. A delavcev, po besedah tam živečih, že nekaj časa niso videli.

image
Tako so dacarji oktobra 2013 začasno zaprli lokal Makalonca zaradi davčnega nadzora.image Kaj so ugotovili, ni znano. Je pa dejstvo, da je takratnega najemnika VIP grupa (v stečaju) mogoče najti na seznamu davčnih dolžnikov. Je v skupini, ki državi dolguje od 100.000,01 do 300.000 evrov. Lastniki podjetja, ki so navedeni na spletni strani Dursa, so: Gordana Štikovac Peulić, Marko Selan in Andrej Škufca.

Zadnjega najemnika Makalonce, VIP grupa gradbeništvo d.o.o. (podjetje je zastopal plesalec Andrej Škufca), je doletel tudi inšpekcijski nadzor.image In precej hitro za tem je lokal zaprl vrata. Uradno zaradi izteka najemne pogodbe.

Celovit program prepričal MOL

»Sedanji izbrani ponudnik je bil izbran na podlagi celovite ponudbe oziroma programa, ki ga je predstavil ponudnik. Ponudnik je v svoji predstavitvi poudaril, da želi ob Ljubljanici ustvariti most med generacijami in da je osredotočen na medgeneracijsko srečevanje meščanov in obiskovalcev Ljubljane,« so o novem najemniku K&F, s katerim pa pogodba še ni bila sklenjena, povedali pri MOL. Na vprašanje, ali je bil med prijavljenimi na razpis tudi prejšnji najemnik, odgovarjajo: »Podjetje je po nam znanih podatkih v stečaju in ni bilo med prijavljenimi ponudniki na javni razpis.«

Deli s prijatelji