SLAVNOSTNA SEJA

FOTO: Sporočilo poslancev SDS

Objavljeno 24. junij 2014 22.59 | Posodobljeno 24. junij 2014 23.05 | Piše: STA, Mo. S.

Podpredsednica DZ Polonca Komar meni, da se je še pred nekaj leti zdelo, da smo dosegli vse, kar je bilo mogoče, a nas je »kratkotrajen uspeh nekoliko uspaval«.

Na seji.

LJUBLJANA – »Slovenci smo se zgodili kot narod, žal pa nismo odrasli kot nacija, saj še ne dosegamo stopnje zrelosti prevzemanja odgovornosti za lastne napake,« je na slavnostni seji državnega zbora (DZ) ob dnevu državnosti dejala podpredsednica DZ Polonca Komar. Kot je poudarila, je odgovornost individualna, kriza v Sloveniji pa da je priložnost za samoočiščenje in novo rast.

Po njenem mnenju je Slovenija tako kot pred 23 leti tudi danes na zgodovinski prelomnici. »Spoznali smo, da lastna država sama po sebi ne prinaša blaginje in gospodarskega uspeha. Prelomni trenutki zahtevajo temeljit premislek. Rešitve niso enostavne ali enoznačne, tudi niso neboleče, vendar brez njih blaginje ne bomo dosegli,« je prepričana.

Sejo so zaznamovali nekateri poslanci SDS, saj so imeli oblečene majice, ob pomoči katerih so med slavnostnim govorom vstali in tvorili napis »Svoboda Janši«.

Kot meni, se je še pred nekaj leti zdelo, da smo dosegli vse, kar je bilo mogoče, a nas je »kratkotrajen uspeh nekoliko uspaval«. Danes se po njenem mnenju kaže, da nismo vedno delali najbolje, da smo bili kdaj nedosledni, da je bil uspeh le navidezen in da do »bistvenih premikov v naši družbi, predvsem pa v naših glavah, sploh ni prišlo«.

Komarjeva razume razočaranje nad politiko

Komarjeva poudarja, da lahko izvedemo izboljšave šele, ko se bomo v Sloveniji zavedli lastnih napak. Kot pravi, razume razočaranje ljudi nad politiko, poudarja pa, da težko govorimo o odgovorni državljanski drži tistih, ki ne gredo na volitve. Tudi tisti, ki se pridružijo civilni družbi in vstajnikom zgolj zato, da zrušijo vlado ali da pridejo v parlament, po njenem mnenju niso državotvorni, prav tako pa ne poslanci in politiki, ki ne delujejo v dobro ljudi.

 image
 Polonca Komar. Foto: Leon Vidic, Delo

Naša prihodnost je po njenih besedah odvisna zlasti od naših odločitev in ravnanja, ne le od vlade in države, ampak tudi od medsebojnega sodelovanja. Kot meni, sicer Slovenci dokazujemo, da smo dobri ljudje, a da za obstoj ter razvoj naroda in nacije to ni dovolj, ker ne enega in ne drugega ni brez samozavedanja in samospoštovanja.

Na seji tudi Kučan

Slavnostne seje so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek in nekateri ministri, predsednik državnega sveta Mitja Bervar in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, opaziti pa je bilo tudi bivšega predsednika republike Milana Kučana.

Deli s prijatelji