ZANEMARJANJE

FOTO: Sosedje gledali, sestradana psička umirala

Objavljeno 25. april 2013 19.31 | Posodobljeno 25. april 2013 19.31 | Piše: T. L.

Vsi so gledali stran, zato je v Mestnem vrhu zaradi zanemarjanja poginila komaj triletna psička.

Sestradana psička

PTUJ – Pretresljiva živalska zgodba znova prihaja iz domačih logov, tokrat s Ptuja. V Društvu proti mučenju živali (DPMŽ) Ptuj so po telefonskem namigu, da se v Mestnem Vrhu nahaja psička v zelo slabem stanju, odhiteli preverit razmere in naleteli na že umirajočo žival. 

Prepozna pomoč

Kot so na facebook strani društva zapisali ob opisu dogodka, so takoj obvestili veterinarsko inšpektorico in policijsko postajo Ptuj, »saj je bilo takoj jasno, da gre za namerno zanemarjanje živali. Lastnikov psičke ni bilo od nikoder in na noben način ni bilo mogoče priti do umirajoče psičke, zato je inšpekcijska delavka pripravila logistični poseg, kako do te uboge psičke.« Ta je medtem že poginila.

Predsednica DPMŽ Ptuj je vztrajala, da bo počakala lastnico, dokler se ne bo vrnila domov. Tudi veterinarska inšpektorica in policisti so se pripravili na vrnitev lastnice. »Lastnica psičke je zapustila dom ob 7. uri zjutraj in se vrnila šele ob 15.45,« so zapisali v društvu in dodali, da se je lastnica besedno znesla nad predsednico DPMŽ Ptuj in veterinarsko inšpektorico, preden sta se ji predstavili.

Shirana triletna psička poginila

V postopku so si nato ogledali prostore, kjer je psička končala svoje žalostno življenje, opravili pregled bivalnih prostorov psičke, zbrali slikovno gradivo in naredili zapisnik, saj se bo lastnica morala zagovarjati zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja živali. Truplo psičke je odpeljala pristojna služba, ki bo opravila ustrezen pregled kadavra, da ugotovijo vzrok smrti. »Ta podatek je potreben za pravično razsodbo lastnici, ki je komaj triletno psičko zanemarjala do te mere, da je ta zaradi lakote tudi umrla, saj je bila popolnoma shirana.«

Lastnici izgovorov ni zmanjkalo

Lastnica psičke je imela kup izgovorov, zakaj za psičko ni poskrbela: od tega, da nikoli ni imela toliko časa, da bi jo odpeljala na cepljenje ali na pregled k veterinarju, do tega, da nima denarja, da bi lahko privoščila psički veterinarsko oskrbo. »Taki izgovori so popolnoma neutemeljeni in nesmiselni, saj je treba živali pomagati na tak ali drugačen način. V tem primeru gre za zavestno zanemarjanje živali brez primere. Tudi sosedje in njeni znanci ter prijatelji so zatajili, saj so to zanemarjenje zagotovo videvali in opazovali, naredili pa niso ničesar. Namig o očitnem zanemarjanju je prišel mnogo prepozno. Zaradi tega je komaj triletna psička tudi trpela in v mukah umrla. Krivda za tako početje ne gre le lastnici te psičke, ampak vsem, ki so to zanemarjanje opazovali in molčali,« so zapisali v društvu, kjer še svetujejo ljudem, da ob vsakem sumu zanemarjanja živali brez strahu ali sramu pokličejo društvo in jih o tem obvestijo. 

Deli s prijatelji