ZADEVA ISTRABENZ

FOTO: Sojenje Bavčarju: cirkus v sodni dvorani

Objavljeno 31. marec 2016 20.45 | Posodobljeno 31. marec 2016 20.45 | Piše: T. Pa.

Bavčar zahteva izločitev predsednice senata Vladislave Lunder, nadaljevali bodo naslednji teden.

LJUBLJANA – V dvorani devet ljubljanskega okrožnega sodišča je bilo, kot smo že poročaliimage, danes zjutraj dogajanje zanimivo. »Tukaj ni cirkus,« so besede, ki jih je bilo slišati iz ust tožilca Jožeta Kozine v zvezi z izjavami odvetnika Igorja Bavčarja Marka Bošnjaka. Ta se je na komentar odzval z besedami, da je trditev žaljiva, s čimer se je strinjala tudi sodnica.

Prav o predsednici senata Vladislavi Lunder pa je bilo med obravnavo največ besed. Varja Holec, odvetnica Kristjana Sušinskega, ki ga sicer zaradi bolezni danes na sodišče ni bilo, je zahtevala izločitev Lundrove, saj naj bi bila ta že vnaprej opredeljena. Izločitev Vladislave Lunder, ki je senatu predsedovala že med prvim sojenjem, pa je zahteval tudi Bavčar sam, zaradi česar so obravnavo prekinili do 11. ure.

Ob vrnitvi je sodnica Lundrova sporočila, da se je senat odločil zavrniti zahtevo Holčeve, saj so razlogi, ki jih je navedla, bili obravnavani že v prejšnjem postopku. O Bavčarjevi zahtevi pa bo odločal predsednik sodišča Marjan Pogačnik, ki je bil danes dopoldne odsoten, zato se bo sojenje nadaljevalo naslednji teden.

Tožilec Jože Kozina je ob odhodu s sodišča predlog za izločitev predsednice senata komentiral z besedami: »Kot pričakovano, vendar je zastaranje še zelo zelo daleč.«

Spomnimo, Igor Bavčar, Boško Šrot, Nastja in Kristjan Sušinski so leta 2007 7,3-odstotni delež Istrabenza prodali najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je Pivovarna Laško prodala Plinfin za vsega skupaj 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Sodišče je Bavčarja na prvem sojenju obsodilo na sedem let zaporne kazni, Kristjana Sušinskega pa na tri leta zapora. Sušinskemu so potem zaradi zdravstvenih težav sprva odložili prestajanje kazni, decembra 2014 pa je pristal za zapahi. Junija lani so ga na podlagi odločbe vrhovnega sodišča, ki je septembra sodbo razveljavilo, izpustili. Bavčar pa zaradi zdravstvenih težav v zaporu sploh še ni bil.

 

Deli s prijatelji