EKOLOŠKO

FOTO: To so šolarji, ki skrbijo za čistejšo vodo in naš boljši jutri

Objavljeno 23. junij 2014 15.50 | Posodobljeno 23. junij 2014 15.48 | Piše: E. N.

Čez vikend se je na Bledu odvilo sklepno dejanje mednarodnega projekta za čisto vodo BMW Clean Water Regatta. Naši mladi upi iz t. i. ekošol so predstavili svoje projekte, s katerimi dokazujejo: šolarjem ni vseeno za okolje, v katerem živimo.

Domači zmagovalni projekt programa Ekošola »Z vodo brez olja do čistega okolja« so izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik.

Šolarji, in sicer kar 12 tisoč iz sedmih držav, so sodelovali v mreži programa Ekošola in ob zaključku projekta BMW Clean Water Regatta predstavili svoje ideje o ohranjanju čistih voda

Domači zmagovalni projekt »Z vodo brez olja do čistega okolja« so izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik, učenci pa so razmišljali o shranjevanju in ponovni uporabi odpadnega olja. Njihova ideja o »ponvicah« za zbiranje odpadnega olja je bila boljša od drugo- in tretjeuvrščenih projektov OŠ Cankova in Šolskega centra Celje, Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja.

Mladi so pod mentorstvom WWF, največje okoljevarstvene organizacije na svetu, izvajali aktivnosti, namenjene spoznavanju in ohranjanju vodnih ekosistemov v njihovem lokalnem okolju z naslovom Voda povezuje. Aktivnosti so ob podpori sodelujočih podjetij v BMW Clean Water Regatti potekale v kar sedmih državah: Sloveniji, Avstriji, Slovaški, Češki, Poljski, Madžarski in Romuniji, v okviru projekta pa je več kot 12.000 učencev in dijakov iz več kot 200 vrtcev, osnovnih in srednjih šol izvedlo 240 različnih projektov.

image
Foto: Mladi so izvajali aktivnosti, namenjene spoznavanju in ohranjanju vodnih ekosistemov v njihovem lokalnem okolju z naslovom Voda povezuje – Water Connects.

Potočnik in Bogatajeva: Treba se bo aktivirati

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem izpostavil, da je voda eden izmed najbolj dragocenih virov, saj je bistvena za življenje, zdravje ter blaginjo, in pozval k aktivnemu sodelovanju deležnikov iz različnih sfer, tudi politike.

Profesorica dr. Lučka Kajfež Bogataj pa je v debati o ohranjanju voda izpostavila rešitve, ki temeljijo na inovacijah: v tehnologiji, pri infrastrukturi ter na področju institucij. Ključna pa se ji zdi ozaveščenost, ki se mora začeti že v otroštvu posameznika. Klimatologinja apelira na vplivne in vidne posameznike, da s spremembami v svojem odnosu do vode spodbudijo k splošni večji ozaveščenosti in aktivaciji.


V fotogaleriji na vrhu strani si oglejte, kdo vse od znanih je ta vikend prišel na Bled podpret idejo o čistejših vodah.
 

 

Deli s prijatelji