ZA VEDNO ODŠLI

FOTO: To so junaki živalskega vrta, ki so odšli v večna lovišča

Objavljeno 05. maj 2016 23.37 | Posodobljeno 05. maj 2016 23.37 | Piše: Pe. J.

Žirafec Reinhold je tisti nesrečnež, ki je prezgodaj zapustil ljubljansko stepo.

Če tiger ni dobil vode, mu lahko odpovedo ledvice (slika je simbolična).

LJUBLJANA – Pred približno dvema tednoma je ljubitelje živali razžalostila novica, da je v Ljubljanskem živalskem vrtu poginil priljubljeni žirafec Reinhold, ki mu je spodrsnilo na mokrih tleh. Ob tem si je poškodoval nogo in z glavo močno udaril v leseni boks.

Vendar Reinholdova smrt ni prva, ki je živalski vrt ovila v žalost. Najbolj črno statistiko ima v živalskem vrtu prav njegova vrsta. Njegov prednik Ivo, velik ljubljenec obiskovalcev, je poginil leta 2010 zaradi starostnih težav.

Istega leta se je poslovila tudi tigrica Ajda, ki so jo leta 2013 nadomestili z novim mogočnim mačkom njene vrste. Le leto kasneje se je poslovil še žirafec Maks. Poginil je za posledicami akutne napihnjenosti predželodca, kljub temu da se je obnašal in jedel normalno. Žirafe naj bi bile ene izmed najbolj občutljivih živali, kar jih premore naš živalski vrt. Visoka stopnja smrtnosti je velikokrat prav posledica prebavnih težav, tako kot je bilo pri Maksu.

Za posledicami akutne pljučnice sta poginila šimpanza Tito in Joko, ki sta ob tem okužila tudi druge opičje prijatelje v kletki, vendar so ostale rešili.

Preživela žledolom, vendar ji ni uspelo

Najslavnejša ljubljanska risinja Zooja, ki je v času ledene ujme leta 2014 pobegnila in so jo kasneje ujeli, je po nekaj dneh poginila. Po filmskem begu in operaciji stegnenice je žalostno zaspala za vedno.  Nesrečno se je končalo tudi za kamelo Karamelo, ki je pri življenju ni ohranilo niti dejstvo, da so ji priskrbeli samca Seppa. 

Deli s prijatelji