KJE SO?

FOTO: Slovenski instantni poslanci in njihova kratka slava

Objavljeno 17. maj 2015 11.06 | Posodobljeno 16. maj 2015 20.23 | Piše: A. K.

Nekaterim je kariera v politiki prinesla veliko dobrega, drugim je življenje otežila.

Ivan Vogrin.

LJUBLJANA – Kariere nekaterih slovenskih poslancev so bile precej kratkotrajne. Med njimi sta denimo Gašpar Gašpar Mišič, ki danes dela kot direktor koprske komunale, in Zoran Janković, ki kraljuje kot župan na ljubljanskem magistratu.

Od atletike do politike

Med instantne slovenske poslance se je po poročanju Financ uvrstila tudi Alenka Bikar, nekdanja atletska šampionka, ki je kot članica PS še lani delala v parlamentu, danes pa je zaposlena v ljubljanskem centru Tivoli v fitnesu kot svetovalka in trenerka. Službe v športnem zavodu občine Ljubljana, ki jo vodi njen nekdanji partijski šef Janković, ni dobila po zvezah, izbrana je bila povsem transparentno na javnem razpisu, zagotavlja.

Politika mu je otežila delo

Postojnski odvetnik Rihard Braniselj je bil v prejšnjem mandatu poslanec Državljanske liste (DL), po končanem mandatu pa se je vrnil v advokaturo. In kako je poslanska kariera vplivala na njegovo delo v odvetništvu?  »Prej bi rekel, da mi je otežila delo, saj te stranke še nekaj časa dojemajo kot politika, kar pa je skoraj tako, kot bi bil član nekakšne kriminalne združbe,« pravi.

Zanika očitke

Nekdanja Jankovićeva poslanka Renata Brunskole je zaposlena kot generalna sekretarka Rdečega križa (RK) Slovenije. Nekdanja županja Metlike je na očitke, da je bila na vodstveni položaj RK imenovana zaradi političnih povezav, v pogovoru za Dolenjski list odgovorila: »Žal mi je, da se v mojih 25 letih delovne dobe redko omeni, da sem bila pred nastopom dela v politiki tudi prostovoljka različnih organizacij in društev, še zlasti sem bila vpeta v prostovoljno delo območnega združenja Rdečega križa Metlika. To je družinska tradicija, s katero sem povezana že vse od ranega otroštva.«

Užival v politiki

Nekdanji poslanec DL Marko Pavlišič se je vrnil v prejšnjo službo, v zasebno podjetje, kjer dela na področju razvoja programske opreme. Pravi, da je v politiki užival tako kot v svojem poklicnem delu, v katerem je povrhu vsega lahko še ustvarjalen. Dodal je še, da mu je izkušnja v politiki pomagala izgubiti nekatere iluzije o politiki in potrditi prepričanje, da imajo ljudje absolutno previsoka pričakovanja od politike.

Ima 35 glav živine

Roman Žveglič, poslanec Slovenske ljudske stranke (SLS), je v prejšnjem mandatu odslužil le leto dni kot nadomestni poslanec. SLS ni več v parlamentu, sam pa se je vrnil na kmetijo. »Po koncu kratke poslanske kariere sem se razbremenil, zdaj se posvečam kmetovanju, sem pa tudi podpredsednik sindikata kmetov. Priznam, da sindikalno delo malo pogrešam,« je povedal za Finance Žveglič, ki ima 35 glav živine, pred odhodom v parlament pa jih je imel 50.

Vogrin v tujini

Podjetnik Ivan Vogrin, ki je v parlament prišel kot član DL, dela v tujini. Ukvarja se poslom, od katerega živi celotna družina. »Trenutno nam ne gre najbolje, a se položaj izboljšuje. Še kakšno leto ali dve, pa bo v polni meri delovalo podjetje v tujini,« pravi Vogrin. 

Deli s prijatelji