KATASTROFALNE CESTE

FOTO: Slovenske ceste proti avstrijskim: dobrodošli na Balkanu

Objavljeno 23. avgust 2015 21.08 | Posodobljeno 23. avgust 2015 21.08 | Piše: M. I.

Cesta čez bivši mejni prehod Šentilj naši državi ni v ponos.

Ko Balkan trči ob zahodno Evropo.

ŠENTILJ – Stari mejni prehod Šentilj, ki mu Avstrijci pravijo Spielfeld, je bil v času bivše države izredno obremenjen. Vsak dan so se tam mimo vile kolone tovornjakov in avtomobilov, polnih jugoslovanskih državljanov na poti v Avstrijo po kavo in druge osnovne potrebščine. Ko so zgradili avtocesto, se je njegov pomen zmanjšal, ob vstopu Slovenije v schengensko območje pa so ga opustili. A cesta mimo opuščenih carinskih hišic še zmeraj poteka in predstavlja pomembno pot, po kateri vsak dan v bližnjo Avstrijo potuje lepo število dnevnih delovnih migrantov iz Štajerske, »bencinskih« turistov, ki v Avstrijo hodijo tankat gorivo, ki je cenejše kot pri nas, kakor tudi tujcev, ki se po stari cesti pripeljejo iz Gradca in okolice. 

Trk kultur

Ob vstopu v našo državo skozi bivši mejni prehod jih pričaka prizor, ob katerem se zagotovo prepričajo, da zapuščajo območje germanske urejenosti in vstopajo na Balkan. Dvokilometrski odsek ceste, ki pelje do Šentilja in mariborske avtocestne obvoznice, je v že skoraj komično obupnem stanju. Na nekaterih odsekih je cesta zgrajena iz starih kock, ki so jih uporabljali v času tretjega rajha, nato pa so luknje, ki so nastale čez desetletja, kar po domače za silo prekrili s svežim asfaltom.

Takih cest se lahko razveselijo le proizvajalci pnevmatik in rezervnih delov za avtomobilska podvozja. Neverjetna je razlika, ko voznika le dobrih 50 metrov stran, na avstrijski strani meje, pričaka moderna, kot letališka pista gladka regionalna cesta za Gradec. Znak Republika Slovenija je povsem odveč, saj voznika avtomobil s potresavanjem in hrupom izpod koles nemudoma opozori, v kateri državi in na katerem polotoku se nahaja.  

Fotografije so bile posnete neposredno ob mejnem prehodu in največ kilometer stran v obe smeri. 

Deli s prijatelji