PROMET

FOTO: Slovenska cesta spreminja podobo, v nedeljo že zaprta

Objavljeno 21. september 2013 21.15 | Posodobljeno 21. september 2013 21.15 | Piše: Mo. S.

Med Šubičevo in Gosposvetsko cesto bo ta pomembna ljubljanska prometnica zaprta za vsa motorna vozila, razen za mestne avtobuse in taksije.

LJUBLJANA – Danes se lahko še zadnjič z avtomobilom peljete po Slovenski cesti, saj bo od nedelje ta cesta med Šubičevo in Gosposvetsko zaprta za vsa motorna vozila, razen za mestne avtobuse in taksije. Dostop stanovalcev in dostavnih vozil bosta ostala, prav tako bo še omogočen dostop do centralne pošte in do hotela Slon, poroča Mestna občina Ljubljana (MOL).

MOL želi namreč omejiti tranzitni promet motornih vozil v središču mesta in dati prednost javnemu prometu, kolesarjenju in hoji. Dostop do garažne hiše pod Kongresnim trgom bo urejen s Šubičeve ulice in z južnega odseka Slovenske ceste, na odsekih med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto ter med Gosposvetsko in Tivolsko cesto pa bo motorni promet tekel v dveh smereh po dveh voznih pasovih.

Spremenjeni dve avtobusni trasi

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo vozili po celotni Slovenski cesti in se ustavljali na vseh postajališčih, bosta pa trasi linij 13 in 20 od 22. septembra zjutraj delno spremenjeni in prilagojeni lažji uporabi sistema P + R v Stožicah in Fužinah. Linija 13 v smeri Sostro ne bo več potekala po Tivolski cesti na Gosposvetsko cesto mimo Kolizeja, temveč po Slovenski mimo Bavarskega dvora (Kozolec).

Za začasno ureditev 55 tisočakov

Zaradi del je promet na Slovenski cesti oviran že danes. Obsežnejša prenova ceste se bo sicer začela prihodnje leto, do takrat pa bodo na ulici izvedli minimalne posege. Zaprli bodo dva prometna pasova in namestili nekaj rastlinja v koritih ter nekaj stolov oziroma klopi. Začasna ureditev bo stala največ 55.000 evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković ob tem pričakuje, da bo ta in prihodnji mesec zaradi spremembe prometnega režima veliko nejevolje.

Deli s prijatelji