V STRAHU

FOTO: Slovenija se pripravlja na vodno katastrofo

Objavljeno 05. november 2014 18.47 | Posodobljeno 05. november 2014 18.51 | Piše: Mo. S.

Kako se čim bolje pripraviti na obilne padavine in napovedane poplave?

LJUBLJANA – Kot kaže, nas čaka huda ura. Vremenoslovci so za četrtek za večji del države izdali rdeče opozorilo, obilno deževje bo trajalo kar nekaj dni, narasle bodo tudi reke.image

Prebivalci najbolj ogroženih območij – samo v zadnjih mesecih je nekatere dele zalilo večkrat – se morajo znajti po svojih močeh. Nekateri se na prihajajočo ujmo že pridno pripravljajo, v akcijo so stopile tudi pristojne službe. V Ljubljani, ki si še ni opomogla od zadnjih poplav, so začeli razdeljevati vreče s peskom (naj spomnimo: Ljubljančani jih lahko prevzamejo na družbi KPL na Litijski cesti 261).

Pripadniki civilne zaščite bodo zaradi morebitnih poplav v pripravljenosti na območju celotne države.

Medtem pa je Mestna občina Ljubljana (MOL) na svoji spletni strani objavila tudi ukrepe, kako se zaščititi pred poplavnimi vodami. Objavljajo informacije, kje vse lahko kupite protipoplavne vreče (ena vreča za žito običajno stane manj kot pol evra), in dodajajo, da so sicer uporabne kakršne koli vreče, ki vsaj za silo držijo pesek in zemljo. Lahko pa uporabite vreče za smeti, trgovinske vrečke, vreče za žito, silos, tudi rjuhe in prevleke za odeje so uporabne. »Če polnite z vrtno zemljo, ne boste imeli težav s pospravljanjem (kot pri pesku), ker boste zemljo le stresli nazaj na vrt,« pravijo.

Aktivno tudi na Obali

Na poplave (povišano bo tudi plimovanje morja) se pripravljajo tudi na Obali. Štab civilne zaščite izolske občine je vse občane in podjetja pozval, naj preventivno očistijo odtoke in izvedejo druge ukrepe za blažitev posledic neurja. Poleg tega zaradi napovedanega visokega plimovanja morja svetuje še, naj prebivalci starega mestnega jedra avtomobile, ki so parkirani ob morju, premaknejo na varnejše mesto. Pristojne službe v Izoli bodo že od današnjega večera v povečani pripravljenosti.


Uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani objavlja naslednje napotke:

Ob napovedi poplave:

• Opazujte naraščanje vode v svoji okolici ter spremljajte vremensko napoved in vremenska opozorila.
• Če lahko, iz kleti in nižjih prostorov umaknite premično premoženje.
• V okolici hiše zavarujte predmete, ki jih voda lahko odplavi.
• Živino umaknite v višje ležeče predele in ji pripravite začasno bivališče.
• S protipoplavnimi vrečami preprečite vdor vode v stavbo (na nivoju, ki je lahko poplavljeno, zavarujte vratne in okenske odprtine, svetlobne jaške, talne sifone ipd.).
• Če je vaš dom na območju, kjer lahko voda poplavi celotno zgradbo, pravočasno evakuirajte vse dobrine na varno območje k sosedu ali sorodniku. Če za to nimate časa, vzemite s seboj najnujnejše stvari (denar, dokumente, nekaj obleke, nujna zdravila) in se umaknite.
• Zaprite ventil vodovodnega omrežja in glavni ventil plinovodne napeljave ter izklopite glavno električno stikalo.
• Vozilo umaknite iz podzemnih garaž in z brežin. Parkirajte ga na mesto, ki je dvignjeno nad območje, ki ga lahko poplavi voda.
• Upoštevajte navodila pristojnih štabov civilne zaščite in reševalnih služb.

Med poplavo:

• Če ste ostali v stavbi na poplavljenem območju, se umaknite v višje nadstropje stavbe. Ob sebi imejte predmet, ki dobro plava in se ga lahko oprimete (avtomobilska zračnica, plastična posoda s čepom, večji kos stiropora ali lesa). Pokličite na pomoč (klic v sili 112). Ponoči svoj položaj reševalcem nakažite s primernimi svetili.
• Če ste ostali na poplavljenem območju, se poskušajte umakniti na višje ležeče območje, ki ga voda še ni dosegla.
• Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen. Vodni tok vas lahko spodnese. Ker je voda motna in onesnažena, ne vidite tal in morebitnih lukenj (npr. dvignjen pokrov kanalizacijskega jaška).
• Upoštevajte zapore cest in podvozov. Z vozilom ne poskušajte prečkati poplavljenih cest, ker lahko ostanete ujeti v vodni pasti (vodni tok lahko odnese vozilo, vozišče je lahko poškodovano, voda zalije vozilo).
• Ne približujte se rečnim brežinam, ker so lahko zaradi erozije spodjedene in niso trdne.

Ne pozabite, da se ob obilnih padavinah lahko prožijo zemeljski plazovi. Na območjih, izpostavljenih zemeljskim plazovom, bodite pozorni na znake, kot so na primer nagubanost zemljišča, posedanje, večja namočenost, razpoke in premiki na zemljišču, razpoke na stavbi, nenavadni zvoki (npr. pokanje dreves) ter drugi zamolkli zvoki, katerih glasnost počasi narašča. Če opazite takšne znake, o tem obvestite center za obveščanje na telefonsko številko 112 in zapustite nevarno območje.

Protipoplavne vreče so po poročanju uprave za zaščito in reševanje že popoldne začeli razdeljevati tudi v Posočju in na Dolenjskem.

Imate za nas kakšne informacije? Kakšno je stanje na vašem območju?

Deli s prijatelji