REKORDER

FOTO: Slovenec podrl rekord v igranju na harmoniko

Objavljeno 25. avgust 2012 17.53 | Posodobljeno 25. avgust 2012 17.53 | Piše: M. U.

Slovenija ima še en Guinnessov rekord.

Rekorder Zoran Zorko (foto: Gregor Sečen).

BREŽICE – V noči s petka na soboto je harmonikar Zoran Zorko podrl Guinnessov rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko. Lov na rekord je začel v četrtek ob 12. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani in ga podrl ob 1.19 uri danes. Toda s tem se ni zadovoljil, nadaljeval je do jutra – do 6.32. Prejšnji rekord Finca Anssija Laitinena je presegel za štiri ure in sedem minut, novi rekord pa znaša 35 ur in 32 minut neprekinjenega (neto) igranja na harmoniko brez premorov.

Ostre zahteve za regularnost rekorda

Za regularnost rekorda in vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je moral Zorko zadostiti še določenim pogojem. V štirih urah se skladbe ne smejo ponoviti, njihova minimalna dolžina pa je dve minuti. Skladbe morajo podpisovati znani avtorji, izvajalec ne sme improvizirati, igrati jih mora na javnem prostoru, najdaljši premor med skladbami je 30 sekund, po vsaki polni odigrani uri pa je dovoljen 5-minutni odmor.

Zoran igra še naprej

Zdaj že rekorder Zorko je s harmoniko v rokah prepotoval dobršen del Slovenije, od Ljubljane do Bleda, kjer je preigral noč, do Kranja, Novega mesta, Kostanjevice in nazadnje še Brežic, kjer je dosegel Guinnessov rekord.

Toda Zorkovega igranja še ni konec. Spremljali ga boste lahko tudi na festivalu Panonika harmonika v Brežicah, kjer ta konec tedna napadajo še tri Guinnessove rekorde – za največjo obaro, največje slovensko kosilo in največji ženski harmonikarski orkester.

Deli s prijatelji