DAN EVROPE

FOTO: Slovenci prehitevamo Evropo

Objavljeno 09. maj 2012 16.04 | Posodobljeno 09. maj 2012 16.05 | Piše: STA, A. L.
Ključne besede: dan Evrope

Osrednjo prireditev smo imeli že včeraj zvečer.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Po Evropi in tudi v Sloveniji bodo danes različne prireditve ob dnevu Evrope. Dansko predsedstvo bo v več mestih po Evropski uniji (EU) organiziralo kolesarjenje, v Evropskem parlamentu bo razprava o prihodnosti Evrope, Evropska komisija pa bo ob dnevu Evrope registrirala prvo državljansko pobudo in začela vseevropsko javno posvetovanje o pravicah državljanov.

Kolesa, ki mešajo smoothije

»Dan Evrope je pomembna priložnost za obeležitev dosežkov EU. Dansko predsedstvo Sveta EU se je odločilo, da bo letos poudarek na trajnostnem prometu v evropskih prestolnicah, saj zeleno gospodarstvo ustvarja delovna mesta, spodbuja gospodarstvo, obenem pa koristi tudi okolju in zdravju ljudi,« je dejal danski minister za evropske zadeve Nicolai Wammen. Kolesarske prireditve bodo med drugim potekale v Rigi, kjer bodo priredili kolesarski izlet za stare starše, v Bruslju bodo imeli kolesa, ki mešajo smoothije, medtem ko njihovi uporabniki poganjajo pedala, v Varšavi pa bo kolesarska parada z veleposlaniki, s politiki in z novinarji.

EU dan Evrope praznuje od leta 1986 v spomin na deklaracijo, ki jo je 9. maja 1950 predstavil tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi.

Prva pobuda

V Evropskem parlamentu v Bruslju bo ob dnevu Evrope potekala razprava o tem, kje je Evropa zdaj in kam gre. Uvodni nagovor bo imel predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, nato pa bodo besedo imeli predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu. Evropska komisija bo ob tej priložnosti registrirala prvo državljansko pobudo z naslovom »Bratstvo 2020 – Mobilnost. Napredek. Evropa«. Pobudo je predlagal odbor državljanov Unije iz Avstrije, Belgije, Madžarske, Italije, Luksemburga, Romunije in Španije. Predlagatelji želijo razširjene programe izmenjav, kakršen je Erasmus, s čimer bi prispevali k združeni Evropi, ki bi temeljila na solidarnosti njenih državljanov. Po registraciji bodo pobudniki imeli 12 mesecev časa, da zberejo milijon podpisov.

Evropska komisija ob dnevu Evrope začenja do zdaj največje vseevropsko javno posvetovanje o pravicah državljanov, ki bo trajalo do 9. septembra 2012. Komisija bo prispevke, zbrane s tem posvetovanjem, uporabila za oblikovanje politik in pripravo Poročila o državljanstvu EU 2013, ki ga bo predstavila čez natanko eno leto, 9. maja 2013. 

Kaj pa pri nas?

V več slovenskih mestih – Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Celju, Ljubljani, Dolenjskih Toplicah, Radovljici, Novi Gorici in Kopru – bodo ob dnevu Evrope postavljene Evropske vasi, kjer bodo predstavljeni pogledi na kulturno-zgodovinski mozaik Evrope.

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo zaključna prireditev 13. natečaja Evropa v šoli z naslovom Jaz tebi radost − ti meni modrost. Na njej bodo najboljšim mladim ustvarjalcem likovnih, literarnih, fotografskih in video del, projektnih nalog ter avtorjem spletnih strani podelili priznanja in nagrade. 

Osrednja prireditev ob dnevu Evrope je sicer v slovenski prestolnici potekala že v torek zvečer na Kongresnem trgu, kjer je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, video nagovor pa je imel tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Deli s prijatelji