PRI PREDSEDNIKU

FOTO: »Slovenci nismo taki garači, kot mislimo, da smo«

Objavljeno 29. september 2015 23.11 | Posodobljeno 29. september 2015 23.10 | Piše: T. Pa.

Pri predsedniku o slabi povezanosti slovenske znanosti in gospodarstva.

Pahor meni, da se je treba izkopati iz povprečnosti, ki prevladuje v naši znanosti in politiki.

LJUBLJANA – »Slovenci se imamo za velike garače, a ko pridemo na Nizozemsko ali v Nemčijo, ugotovimo, da smo v bistvu pri nas kot na dopustu,« pravi Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor podjetniškega pospeševalnika ABC (Acceleration Business City), ki povezuje inovatorje in njihove startupe z večjimi podjetji.

Roljiča je predsednik Slovenije Borut Pahor v torek dopoldne povabil na konferenco Slovenija 2030 – Pametna specializacija za tehnološki preboj, med katero je bilo slišati o slabi povezanosti slovenske znanosti in gospodarstva. Rešitev težav naj bi bila Slovenska strategija pametne specializacije (SPS), ki naj bi s »povezavo akademske sfere z gospodarstvom razvila inovacijske sposobnosti gospodarstva ter tako okrepila njegovo konkurenčnost«.

Roljič pa je predsedniku tudi predlagal, da bi začeli otroke na drugačen način izobraževati že v osnovni šoli z različnimi ustvarjalnimi delavnicami, saj v prihodnosti nihče več ne bo zaposlen, ampak si bodo morali sami ustvarjati službe.

Povprečnost v slovenski znanosti in politiki

Na konferenci je Pahor poudaril, da je problem slovenske politike predvsem problem osredotočanja in fokusiranja, SPS pa je dragocen poskus, da se izkopljemo iz povprečnosti, ki prevladuje v naši znanosti in politiki.

V diskusiji, ki je po Pahorjevih besedah ne le tehnološko, ampak tudi politično izredno zahtevna, so sodelovali različni sogovorniki, med katerimi sta bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Brenčičeva pravi, da je prvi korak v pravo smer skupno sodelovanje, hkrati pa spominja, da ima država veliko odgovornost pri povezovanju. »Kje bo presežek, bomo videli, osredotočili se bomo na mala podjetja in vrednostne verige strateških partnerjev.«

»Strategija je podlaga za razvoj v pravo smer, ampak treba je zadeve izvajati, da bodo rezultati čim prej prisotni,« pa pravi Počivalšek. »Prvi pomembni korak smo naredili s tem, da bomo imeli prvič v zgodovini skupni razpis za znanost in gospodarstvo.« Prve pomembne rezultate pa naj bi po njegovem mnenju videli v naslednjem letu.

Deli s prijatelji